Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
A szervereket üzemeltető Internet szolgáltató felelőségéről2006. 01. 27.

ÁLLÁSFOGLALÁS


2005. november 24.-én a Miskolci Rendőrkapitányság szerzői jogsértő kalózmásolatok miatt indított büntetőeljárás során 8 szervert foglaltak le különböző internet szolgáltatóknál.
Az Infomediátornak nincsen tudomása a konkrét esetről, ezért az alábbi állásfoglalás általánosságban az Internet szolgáltatók felelősségéről illetve a lefoglalás intézményének alkalmazhatóságáról szól.

Ahhoz, hogy egy adott internetes tartalom eljusson a felhasználóhoz számos közvetítő szolgáltatás szükséges. Így szükség van vezetékre (kábelre) illetve más, az adatátvitelt biztosító technológiai szolgáltatásra, szükség van az Internethez történő kapcsolódás szolgáltatására, az általunk lehívott vagy küldött adatok továbbítására, arra, hogy ha valamilyen tartalmat keresünk azt egyes szavak beírásával megtaláljuk, és szükség van olyan helyekre, tároló területekre, ahol mindazt az információt el lehet helyezni, amit az Interneten megtalálhatunk. Ez utóbbi szolgáltatás úgy történik, hogy az az Internet szolgáltató, aki a tartalomhoz tárhelyet biztosít, nagy kapacitású szerverrel kapcsolódik az Internethez, és a kapacitás egy részét ingyen vagy térítés ellenében a felhasználók rendelkezésére bocsátja. Egyes szervereken rendszerint több százezer oldalnyi információ kerül elhelyezésre, amely az internetező közönség számára hozzáférhető.

A jogfejlődés során abban mind az amerikai, min az európai jogi szabályozás egységes, hogy nem várható el az interneten tárhelyet szolgáltatótól az, hogy ellenőrizze, hogy az általa biztosított több százezer oldalnyi területre a felhasználók milyen tartalmat töltöttek fel. Ha pedig ilyen ellenőrzési kötelezettsége nincs, akkor nem is tehető automatikusan felelőssé azért, hogy ott esetleg más jogát sértő információ található. A magyar jogi szabályozás is ennek megfelelően mentesíti a tárhely szolgáltatót, ha az adott információnak a tartalmát nem módosított, és nincs tudomása arról, hogy az adott információ jogellenes, vagy olyan tényről vagy körülményről, amely valószínűsíti, hogy ott jogsértő tartalom került elhelyezésre.

Mindebből az következik, hogy mindaddig, amíg a szolgáltató nem tud arról, hogy az adott információ jogellenes, nem vonható felelősségre azért, mert az általa biztosított tárhelyről adott esetben kalózmásolatok tölthetők le.

Most vizsgáljuk meg, hogy mi a helyzet a szerverek lefoglalásával.

A büntető eljárásról szóló törvény megengedi a lefoglalást, mint kényszerintézkedést. Erre nem csak a bűncselekmény elkövetőjével szemben van lehetőség, hanem bárkivel szemben, akinek a birtokában, tulajdonában van az adott, a bizonyításhoz szükséges eszköz, illetve a bűncselekmény elkövetésének eszköze. Ebből a szempontból tehát az Internet szolgáltató felelősségétől függetlenül az adott szerver lefoglalható. Ugyanakkor a törvény 60. §-a értelmében ha a kényszerintézkedések alkalmazása esetén az érintett személy alkotmányos jogainak korlátozására kerül sor, az ilyen cselekmény elrendelésének az egyéb feltételek megléte mellett is csak akkor van helye, ha az eljárás célja kisebb korlátozással járó más cselekménnyel nem biztosítható. A büntetőeljárás pedig ismeri a számítástechnikai adatok megőrzésére kötelezést, mint kényszerítő cselekményt, illetve technikailag az is megoldható, hogy az adott jogsértő információt és az azokkal kapcsolatos adatokat más adathordozóra ( pl. DVD lemez) másolják ki, és az adathordozót foglalják le.

Miért sért alkotmányos jogokat a szerver lefoglalása?

Először is nyilvánvalóan sérti, korlátozza a lefoglalás a tulajdonos tulajdonjogát. Tehát az Internet szolgáltató hosszú hónapokig, esetleg évekig nem gyakorolhatja a tulajdonost megillető használati jogait a rendszerint sok millió forintos gépeken. És mire visszakaphatja a gépeit, addigra tönkre ment a vállalkozása, és egy technikailag elavult gépparkkal már nem sok esélye van arra, hogy azt ismét beindítsa.

Az előbb azonban egy adott szolgáltató jogainak sérüléséről beszéltünk. Ám egy szerver lefoglalása azt jelenti, hogy az a több százezer oldalnyi információ, amely ott került tárolásra mind hozzáférhetetlenné válik. Ezzel sérül tehát annak a százezres tömegnek az információ közléséhez való joga, akik ott helyezték el a saját tartalmukat. Tehát nem csak a jogsértő, hanem a számos jogszerű tartalom is eltűnik az Internetről. És így sérül valamennyi internetező állampolgárnak az információ megszerzéséhez való joga is. E két jog együttesen képezi részét a véleménynyilvánítás szabadsága alkotmányban biztosított jogának, amely egyébként az egyik legalapvetőbb emberi jog is.

Mindezekből következik tehát, hogy valami nincs rendben vagy a jogi szabályozással, vagy a jogszabályok alkalmazásával. Ezért is sürgető egy olyan elfogadható garanciális szabály megalkotása, amely konkrét útmutatást tartalmaz arra, hogy az internet szolgáltatótól mely esetben foglalható le a szerver az ott elhelyezett jogellenes tartalom miatt indult büntetőeljárásban.

Infomediátor


Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum