Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
LEGÁLIS KÉMKEDÉS AUSZTRÁL MÓDRA2004. 12. 18.

Az ausztrál rendőrség egy frissen hatályba lépett törvénynek köszönhetően e-maileket olvashat el, belenézhet cseten zajló magánbeszélgetésekbe, vagy akár keylogger programok segítségével a billentyűleütéseket is rögzítheti. A hatóságok szerint a törvény modernizálja a jogrendszert, a jogvédők szerint viszont túl messzire megy.


Minden eddiginél több jogot kapott az ausztrál rendőrség a gyanúsítottak elektronikus megfigyelésére. Egy újonnan hatályba lépett törvény, a megfigyelési eszközökre vonatkozó Surveillance Devices Bill lehetővé teszi, hogy a szövetségi ügyekben nyomozó hatóságok titokban kémszoftvert telepítsenek a gyanúsítottak számítógépeire, és hozzáférjenek elektronikus levelezésükhöz, dokumentumaikhoz vagy jelszavukhoz.

Elég a gyanú

Az új törvény együtt él majd a lehallgatásra vonatkozó korábbi szabályozással, ami azt mondja ki: a rendőrség ügyészi engedély alapján olyan delikvensek kommunikációját figyelheti, akik legalább hét éves börtönbüntetéssel sújtható bűncselekménnyel gyanúsíthatók. A mostani törvény ezt a határt három évre szállítja le, ráadásul meglehetősen liberálisan határozza meg, mikor adható ki lehallgatási engedély: a szövegezés szerint elég, ha egy nyomozónak alapos gyanúja van arra, hogy bűncselekményt követtek el, vagy annak elkövetésére készülnek, és úgy gondolja, hogy a bizonyítékok megszerzéséhez elektronikus eszközt kell igénybe vennie.

A teljes cikket elolvashatja a www.index.hu oldalon.
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum