Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
A Media Player már a spájzban van2005. 01. 02.

Hiába kell egy bírósági döntés nyomán a Microsoft-nak a jövőben kivennie a Media Playert a Windows alapváltozatából, szakértők szerint ez nem sokat fog változtatni a cég monopolhelyzetén.


Az egyik ok, hogy a Media Player már rég a Windows része, a felhasználók hozzászoktak a multimédia fájlok használatához anélkül, hogy valamilyen programot le kellene tölteniük. A másik, hogy a digitális média gyorsan növekvő piacának legtöbb résztvevője a Microsoft lejátszóját választotta alapvető formátumként. A helyzetet jól mutatja, hogy a Napster online zeneszolgáltatásának igénybe vételéhez, a letöltött zenék hallgatásához, azok rendezéséhez a Media Player szükséges. A Microsoft nagy energiát fektetett abba is, hogy a Hollywood-i filmeket az ő másolásvédelmi technológiájukkal lássák el. Az ilyen együttműködések a bírósági döntések ellenére is biztosítják, hogy a lejátszáshoz a Windows szoftvere mindenképpen szükséges lesz.
A Microsoft multimédia technológiája tehát már olyan erősen beépült a felhasználók életébe, hogy semmit sem lehet tenni a monopolhelyzet ellen. A helyzet hasonló a 2002-es döntéshez, amikor a Microsoft böngészőjét érték támadások. Addigra azonban az Internet Explorer piacvezető helyzete megingathatatlan volt.
Nem csak az európai felhasználóknak, hanem a PC-gyártóknak sincs sok okuk arra, hogy a Media Player nélküli Windows változatot válasszák, ha mindkét változat ugyanannyiba kerül. Ráadásul a Microsoft felhasználók megszokták, hogy csak egyszer, egyetlen terméket kell megvásárolniuk, és a csomagban mindent megkapnak. Ezt a vásárlási szokást a továbbiakban is szeretnék megtartani.
Úgy tűnik tehát, hogy bár a Microsoft bíróságon vereséget szenvedett, a piacon továbbra sem lehet legyőzni.
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum