Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Megvizsgálná a Windowst az USA igazságügyi minisztériuma2005. 01. 31.

Az Amerikai Igazságügyi Minisztérium ellenőrizni akarja, hogy a Microsoft betartja-e a 2002-es kartelleljárás során elfogadott megállapodást. Az ügyben a redmondi cég és a hivatalnokok februárban fognak találkozni


A 2002-es egyezmény kimondja, hogy a felhasználóknak mindenfajta nehézség nélkül, könnyen kell tudniuk alkalmazni egy másik cég programjait (például internetes böngészőt, médialejátszó szoftvert) a Windows operációs rendszereken. Amennyiben bebizonyosodik, hogy ez nem így van, a szoftveróriás komoly büntetésekre számíthat. A dolog az amerikai kormány műszaki bizottságának közleménye miatt érdekes, miszerint a Windows XP operációs rendszerekhez kiadott 2-es szervizcsomag nem felel meg a megállapodásnak és az abban rögzített követelményeknek.

A testület nem a levegőbe beszél, ugyanis korábban több száz alkalmazással tesztelték a rendszert és a 2-es szervizcsomag korántsem volt képes minden termékkel problémamentesen együttműködni. A Microsoft ugyan próbálta menteni a menthetőt és magyarázatokat adott a problémákra, ám a bizottság még vizsgálja, hogy elfogadhatók-e ezek a kifogások. A tisztviselők ezenkívül nehezményezték azt a módot is, ahogy a vállalat hozzáférhetővé tette a 2002-es megállapodásban felsorolt szoftverrészleteket (például forráskódok stb.) is.

Véleményük szerint nem érhető el minden kért információ, amelyek pedig igen, azokhoz csak és kizárólag egy formátumban lehet hozzáférni. Emellett ezeket a dokumentumokat csak az Internet Explorerrel lehet megnyitni és nem fűzhetők hozzájuk például kiegészítések vagy megjegyzések sem. A Microsoft végül kénytelen volt engedni és közölte, hogy minden dokumentum PDF formátumban is elérhető lesz.

Az igazságügyi minisztérium bejelentette azt is, hogy nem csak azt vizsgálják meg, hogy a Windows XP 2-es szervizcsomagja megfelel-e a 2002-es megállapodásban leírtaknak, hanem azt is, hogy a Microsoft még fejlesztés alatt álló operációs rendszere, a Windows XP-t felváltó Longhorn is megfelel-e az egyezmény követelményeinek.


Forrás: SG
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum