Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Magyarország, te drága!2005. 02. 01.

Aki egy kicsit is kíváncsi arra, mennyibe kerülne egy számítógépet venni, ha történetesen az óceán túlpartjára születtünk volna, hamar rájön, hogy nálunk lényegesen drágábbak a számítógépek, mint az Egyesült Államokban. Videokártyáknál hatvan százalékos különbség is előfordul, de nem csak Magyarország drága, hanem egész Európa.


Már sokszor hallottuk: Magyarország a világ legdrágább országa. Drága az adsl, drága a megélhetés, és amit mindig is sejtettünk: drágák a számítástechnikai alkatrészek is. Az okok szerteágazók, kezdve a magas áfától egészen a túl sok kézben maradó túl magas haszonig: hosszú az út a távol-keleti gyártótól a külvárosi kiskereskedőig. Az Index most arra vállalkozott, hogy - eltekintve az okok elemzésétől - összevesse a hazai és a tengerentúli számítógépek árait, majd bekukkantson az öreg kontinens néhány online kereskedésébe is.

Az Index megvizsgálta pár fontos alkatrész árát itt és odaát: a legnagyobb különbségeket a videokártyák piacán találta. Egyes modellek hetven százalékkal drágábbak kishazánkban, mint az Egyesült Államokban, de átlagosan is ötven százalékos az árkülönbség. Egy Ati Radeon 9600XT a vizsgált időszakban huszonkétezer forintba került Amerikában, itthon harminchétezer forint volt az ára.

A cikk folytatását elolvashatja az index honlapján.
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum