Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
FÓRUMOK és CENZURÁK - ÁLLÁSFOGLALÁS2005. 02. 28.

Az Infomediátorhoz érkezett megkeresések jelentős része foglalkozik a fórumokban megnyilvánuló véleményekért fennálló felelősség kérdésével, ezért szükséges, hogy ebben az ügyben a hatályos jogi szabályozás alapján állásfoglalást alkossunk.


Az internetes fórumok az Alkotmány 61.§-ában biztosított alapjognak, a véleménynyilvánítás szabadságának érvényesüléséhez nyújtanak olyan eszközt, amely minden korábbi technikai eszköznél nagyobb nyilvánosság számára teszi lehetővé az egyén gondolatainak közvetítését. Abban különbözik tehát a fórumon közzétett vélemény a helyi piactéren kikiáltott gondolatoktól, hogy amíg azok csak a jelenlévők számára voltak és csak az adott pillanatban érzékelhetők, addig a fórum bárhonnan, bármikor és bárki számára elérhető. Az egyén számára ezzel a véleménye közlésére olyan lehetőség nyílott, amellyel akár minden korábbinál nagyobb hatást is el tud érni. A fórum tehát az egyik alkotmányos alapjog gyakorlásának minden korábbinál nagyobb teret adó egyik eszközévé vált.

A vélemény nyilvánítása szabad, ám ennek a szabadságnak a mások jogai emelnek korlátot. Addig közölhetem a gondolataimat szabadon, amíg ezzel nem sértem mások jogait. A véleménynyilvánítás szabadsága tehát nem jelenti azt, hogy más jó hírnevét jogellenesen megsérthetjük, becsületét csorbítjuk, vagy rágalmazzuk.

A fórumok olyan webes felületek, ahol a fenntartó biztosítja más számára ( többnyire ingyenesen) hogy véleményét, hozzászólását, gondolatát, egyéb írásos vagy képi információját közölje, és azt a fenntartó továbbítja, tárolja illetve mások számára hozzáférhetővé téve megjeleníti. A fórumhoz tehát az Internet sokszereplős modelljéből két csoportnak van jellemzően kapcsolata: a tárhely szolgáltatást nyújtó ún. közvetítő szolgáltatónak, és a felhasználóknak, akik a fórumhoz a tartalmat szolgáltatják.

A fórumok egy része ún. nem moderált fórum, ahol a hozzászólások mindenféle előzetes szűrés nélkül kerülnek ki a webes felületre, nagyobb részük utólag moderált, ahol a jogsértő vagy más szempontból a fórum működési elveivel össze nem férő hozzászólásokat utólag törlik, míg csak kisebb részük az, ahol előzetes szűrés után csak az engedélyezett hozzászólások jelenhetnek meg.

A fórumok üzemeltetői az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről rendelkező 2001. évi CVIII. törvény 7.§ (5) bekezdése egyértelművé teszi, hogy a szolgáltató nem köteles ellenőrizni az általa csak tárolt, továbbított, hozzáférhetővé tett információ tartalmát továbbá nem köteles olyan tényeket vagy körülményeket keresni, amelyek jogellenes tevékenység folytatására utalnak. A moderálás tehát nem a szolgáltató jogi kötelezettsége, és még a moderált fórumok esetében sem kérhető számon a fenntartótól, hogy folyamatos ellenőrzésnek vesse alá a fórumon megjelenő hozzászólásokat azért, hogy azok közül kiszűrje és törölje az esetlegesen jogsértőket.

Az említett törvény ugyancsak mentesíti a közvetítő (tárhely) szolgáltatót a jogellenes információért fennálló felelősség alól, amennyiben annak létrejöttére, tartalmára, címzettje meghatározására nem volt befolyása.

Azonban a törvény a szolgáltatótól elvárja, hogy amennyiben tudomást szerez arról, hogy az információ bárkinek jogát vagy jogos érdekét sérti, vagy azzal kapcsolatos jogellenes magatartásról, illetve olyan tényről vagy körülményről, amely valószínűsíti az előzőeket, az esetben haladéktalanul távolítsa el az információt az általa biztosított tárhelyről, vagy akadályozza meg a hozzáférést. Ellenkező esetben a közvetítő szolgáltató is felel a jogellenes információval okozott kárért.

Az említett mellet a törvény tartalmaz a kifejezetten szerzői jogi sérelmek kezelésére egy speciális eljárást is, az ún. „értesítési-eltávolítási” eljárást.

A szabályozás logikája azon alapul, hogy az Interneten tartalmat szolgáltatók számos esetben álnéven, személyük azonosíthatatlansága vagy csak aránytalan nehézségek mellett lehetséges azonosíthatósága mögé rejtőzve jelennek meg. Így a jogsértett fél nem tud a jogsértő féltől elégtételt szerezni, számára a közvetlenül elérhető a közvetítő szolgáltató. A szabályozást továbbá az az elv is vezérelte, hogy kevésbé a tényleges kártérítési igények kaphatnak jelentőséget az internetes jogsértéseknél, mint inkább az az igény, hogy a sérelmes információ minél előbb lekerüljön a nagy nyilvánosság számára hozzáférhető világhálóról.

A szabály tehát világos: a szolgáltatónak a sérelmes információt haladéktalanul el kell távolítania, amint annak jogsértő mivoltáról információt szerez, ellenkező esetben felel azért.
Kérdés, hogy mi a helyzet a fórumok esetében?

A moderált fórumok szabályzata rendszerint tartalmazza azt, hogy a jogsértő hozzászólások törlésre kerülnek, illetve az azokat közlő felhasználó regisztrálása is. A fórum fenntartója többnyire tehát saját szabályzata szerint is eleget tesz a törvényben előírt kötelezettségének. Azonban éppen a fórum jellegzetessége, hogy a hozzászólások folyamatosan jelennek meg, a regisztrálás bármilyen, akár a korábban törölt álnéven történő ismételt regisztrálás is minden nehézség nélkül, percek, vagy másodpercek kérdése. Mivel a fórumok adott témákra szerveződnek, így jellemzően az eltávolított regisztrált felhasználók ugyanazon a fóromon jelennek meg ismét, és közlik a mások számára esetleg jogsértőnek tűnő véleményüket. A fórum fenntartója tehát néhányszor ugyan eltávolíthatja a hozzászólásokat, és a regisztrációt, de kitartóbbak esetében fizikailag képtelen már erre, nem bírhatja a versenyt, és nem tudja folyamatosan törölni a jogsértő információt, illetve a felhasználó regisztrációját. Kérdés, hogy ilyenkor felelős-e az ismertetett törvényi rendelkezés alapján?

A Polgári Törvénykönyv általános, a szerződésen kívül okozott kárért fennálló felelősséget rendező szabálya azt mondja ki, hogy aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható. Az Infomediátor álláspontja szerint éppen az előbb említettek miatt a fórum fenntartójától az már nem várható el, hogy adott témában ismételten újra regisztráló felhasználó valamennyi, a más számára jogsértőnek tűnő hozzászólását minden egyes alkalommal eltávolítsa. Ezért a 2001. évi CVIII. törvény szakemberek által sokat vitatott, és egyáltalán nem megnyugtatónak tartott jogi megoldásával szemben a közvetítő szolgáltató nem felel a fórumon közzétett hozzászólásért, mert az általában elvárhatóság követelményébe nem fér bele az az elvárás, hogy valamennyi, más által vélt jogsértő hozzászólás rendszeresen törlésre kerüljön. Bármely ezzel ellentétes jogértelmezés éppen az internetes fórumok megszűnéséhez vezetne, hiszen ezzel bármely felszólításra folyamatosan törölni kellene a legtöbb hozzászólást, mivel a közvetítő szolgáltatónak nem áll módjában annak elbírálása, hogy vajon valószínűsíthető-e az adott információ jogsértő jellege.

Megjegyezzük még, hogy a fórumok az eszmecseréknek adnak teret, vagyis az, aki úgy véli, hogy az adott fórumon az ő jogát sértő hozzászólás jelenik meg, ugyancsak közölheti ott hozzászólását, és módjában áll az adott internetes közösség előtt megvédeni magát. Az Infomediátor álláspontja szerint ez nem csak lehetősége, hanem egyenesen jogi kötelezettség is, hiszen a jogsértő információval szembeni védekezés, és ezzel a jogsérelemmel okozott kár lehetséges csökkentése érdekében éppen a Polgári Törvénykönyv alapján a köteles az érintett.

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum