Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Veszélyesebb kémprogramok2005. 02. 21.

A malware szót (MALicious softWARE, magyarul rosszindulatú program) a következőképpen definiálhatjuk: “bármely program, dokumentum, vagy üzenet, amely képes számítástechnikai felhasználóknak kárt okozni.” Ezért is foglalja magába a vírusokat és egyéb programokat, amelyek kárt tehetnek a számítógépekben. Emiatt a cookie-khoz hasonló file-ok - amelyek alap esetben teljesen ártalmatlanok - szintén beletartozhatnak a malware-ek kategóriájába, mivel egyes esetekben bizalmas információkat lopnak el számítógépekről


Hogy meggátoljuk a kémprogramokat, a megoldás a napra kész anti-malware védelem és egy tűzfal, amely blokkolja azokat a portokat, amelyeken keresztül információt lehet továbbítani a felhasználó tudtán kívül. Az egyik legjobb megoldás az, ha egy komplett biztonsági rendszert használunk. Ilyen például a Panda Platinum Internet Security 2005, amely antivírus technológiát is magában foglal az összes internetes veszély észlelésére és eltávolítására (beleértve a kémprogramokat is). A Panda Software termékeiben egy erőteljes tűzfal védelem is helyet kapott a legújabb TruPrevent Technológiával együtt, amely képes észlelni és eltávolítani az ismeretlen vírusokat és betolakodókat.

A malware-ek elterjedésének alapvető oka a programok készítőinek potenciális pénzügyi nyereségvágya. Tételezzük fel, hogy egy kémprogram információt gyűjt a felhasználókról, majd a program készítője eladja az információkat marketing cégeknek, akik reklámozási adatbázist készítenek belőle. Az adware-ek sikerének hasonló története van. Ezek a hirdetések komoly mellékkeresetet kínálnak, mivel a cégek hajlandóak fizetni azért, hogy a hirdetésük mindenki számára látható legyen, függetlenül attól, hogy a felhasználó meg akarja-e nézni a hirdetést vagy sem.

A jelszónaplózó programokat legtöbbször pénzügyi adatok kigyűjtésére használják, például számlaszámok, hitelkártya adatok, jelszók, PIN kódok összeszedésére, hogy ezzel is elősegítsék az online csalásokat. Végül a tárcsázó programokról: a felhasználó tudta nélkül átirányítják a betárcsázós Internet-kapcsolatukat egy emelt díjas számra.

Az eddig említett rosszindulatú programokat széles körben terjesztik és többnyire észrevétlenül installálódnak fel a felhasználók számítógépeire. Ezért nem szokatlan, hogy egy védelem nélküli számítógép vírus ellenőrzésekor tucatnyi rosszindulatú program bukkan elő.

A Panda Software szakemberei a megfertőződött felhasználóknak is nyújtanak azonnali, ingyenes megoldást, a Panda Software Hungary hivatalos weboldalán található ActiveScan letöltésével és futtatásával, amellyel fertőtleníthetik számítógépeiket.

- terminal.hu -
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum