Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Microsoft-állásfoglalás az internet-letiltásokról2005. 03. 14.

A napokban több olyan hír is megjelent a magyar médiában, mely szerint az Invitel, a Microsoft Corporation kérése alapján, letiltotta néhány előfizetőjének ADSL hozzáférését. A hírek szerint a szolgáltatás letiltásának indoka az volt, hogy a Microsoft Corporation az adott előfizető gépén illegális szoftverhasználatot észlelt.


Az ügy hátterének, jogi és biztonsági okainak feltárása érdekében a Microsoft Magyarország szeretne pontos tájékoztatást nyújtani az ügyben, ezért a következőkben fejti ki azzal kapcsolatos állásfoglalását:

A Microsoft Corporation, mint szoftvergyártó, és mint az MSN portál tulajdonosa, iparági kapcsolatain keresztül tudomást szerzett arról, hogy néhány weboldal-üzemeltető olyan eszközöket tett elérhetővé honlapján, amelyek megkönnyítik a Microsoft szoftvereinek illegális terjesztését, és lehetővé teszik az azokkal való visszaélést. Az illegálisan terjesztett eszköz, amiről a konkrét esetben szó van, egy kulcsgenerátor program, amely hamis Microsoft termékkulcsokat állít elő.

Az ilyen módon előállított - hamis - kulcsok révén pedig lehetőség nyílik a licenccel és eredeti kulcsokkal nem rendelkező szoftverek aktiválására. Tapasztalataink alapján, ezen hamis termékkulcsok segítségével illegális szoftvereket aktiválnak, amelyeket a gyanútlan felhasználóknak eredeti, legális termékként adnak el.

A Microsoft Corporation információi szerint az Invitel néhány - szóban forgó - előfizetője, adott IP-címekről, adott időpontokban elérhetővé tette a Microsoft termékeinek aktiválását segítő kulcsgeneráló programot. A program segítségével előállíthatók azok a véletlenszerű alfanumerikus kulcsok, amelyek számos Microsoft-termék - többek között a Windows XP Professional, a Microsoft Office XP és a Windows Server 2003 - mennyiségi licenckonstrukciókban forgalmazott és dobozos változatainak, telepítés utáni aktiválásához szükségesek.

A tudomására jutott információk alapján, szellemi tulajdonjogainak védelmére történő hivatkozással, a Microsoft Corportaion jogi képviselője útján felkérte az érintett szolgáltatót, az Invitelt, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket a törvénybe ütköző tevékenység mielőbbi felfüggesztésére, a kulcsgenerátor szoftver webről történő eltávolítása, vagy az ahhoz történő hozzáférés megakadályozása útján.

Microsoft tiszteletben tarja más személyek szellemi tulajdonhoz való jogát, és elkötelezett az iránt, hogy jóhiszemű felhasználóit és partnereit megóvja az illegális szoftverek, úgy jogi mint a használatot akadályozó, negatív hatásaitól.

Forrás: PC Forum
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum