Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Miért vontatott az "e-közigazgatás" terjedése?2005. 03. 18.

Magyarországon a közigazgatási feladatok és szolgáltatások biztonságos, magasa színvonalú ellátását nehezíti, hogy az államigazgatási és önkormányzati intézményeknél a biztonságtechnikai eszközök fejlesztése és használata elmarad az informatikában végbement fejlesztésektől, így az "e-közigazgatás" még nem alkalmazható széles körben.


A címbéli kérdésre a KSH válaszol. Íme.

Magyarországon a közigazgatási intézmények közel 95 százaléka rendelkezett 2003-ban számítógéppel, ezeket az alkalmazottak kétharmada használta. A személyi számítógépek állományának több mint a fele három éves, vagy annál fiatalabb. A közigazgatás két nagy ágához tartozó szervezeteknél eltérően alakult az informatika alkalmazása. Az államigazgatásban található a személyi számítógépek 70 százaléka; kiterjedt a belső, intézményi hálózat (intranet), a világhálóhoz elsősorban bérelt vonali kapcsolattal csatlakoznak. Az önkormányzatok az államigazgatáshoz képest 2003-ban 19 százalékpontos lemaradásban voltak az internet használatában, a világháló használata csak a nagyobb települések intézményeiben jellemző, s a külvilággal elsősorban ISDN (61,1 százalék) és modemes (37,4 százalék) kapcsolódást alkalmaztak.

Az Internet-eléréssel rendelkező önkormányzatoknak mindössze háromnegyede rendelkezik védelemmel a különböző "trójai" programok, a "féreg"- és más vírusok ellen, s az egyéb biztonsági eszközök használata sem haladja meg a 30 százalékot. Az államigazgatási intézményeknél a vírusirtó programok elterjedtsége 97 százalékos, a tűzfal-programok használata eléri a 76,8 százalékot, a biztonságos szerverek alkalmazása a 74 százalékot - adatvédelmi megfontolásokból 91,8 százalékban készítenek biztonsági másolatokat. A közigazgatási szolgáltatások színvonalának emeléséhez szükséges elektronikus aláírások használata ugyanakkor mindössze 5,5 százalékos.

A közigazgatás egészén belül a beruházások sorában az önkormányzatok információs célú befektetései nem érik el a 6 százalékot, míg az államigazgatásban 28 százalékra rúgnak.

Forrás: www.gondola.hu
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum