Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Évekre megőrzi kereséseinket a Google2005. 04. 24.

Az internetes keresőjéről ismert cég ismét bővíteni szeretné népszerű szolgáltatását, amelynek eredményeként a keresőmotor személyre szabható lesz, és évekre visszamenőleg megőrzi majd korábbi kereséseinket.


A "My Search History" névre keresztelt szolgáltatás lényege, hogy a felhasználók ezentúl személyes belépőkódot hozhatnak létre, és saját igényeiknek megfelelő módon módosíthatják a szolgáltatást, eltárolva akár az összes általuk kezdeményezett keresést, illetve azok eredményeit. Az újítás egyik nagy előnye, hogy a Google egyéb szolgáltatásait igénybe vevő felhasználók nem kötelesek új felhasználónevet létrehozni, mivel használhatják eddigi belépőjüket.

Az új rendszerben a keresőmotor a felhasználó sikeres bejelentkezése esetén részletes információkat nyújt a korábbi keresésekről, nagyban megkönnyítve ezzel azok munkáját, akik gyakran keresgélnek ugyanazon, vagy hasonló személyek, vállalatok, illetve szolgáltatások között. A belépési procedúrát természetesen teljes mértékben automatizálhatjuk, míg a személyi jogaikat féltő felhasználók akár ki is kapcsolhatják a keresések indexelését.

A vállalat reményei szerint az újítás hamar népszerűvé válhat a felhasználók körében, akik ezáltal még gyakrabban gyakrabban veszik majd igénybe a szolgáltatást - növelve ezzel a kereső népszerűségét, valamint a reklámokból befolyó bevételeket. "Úgy gondoljuk, hogy a felhasználók többsége hasznos kiegészítőként tekint majd az új szolgáltatásra" - fejezte ki a vállalat reményeit Marissa Mayer, a Google termékigazgatója.

Az újítás azonban - ahogy az ilyenkor lenni szokott - ismét két táborra osztja az internetezők tömegét, és a pozitív hangok mellett hamarosan megjelentek a személyiségi jogokat és a bizalmas adatokat féltő csoportosulások által hangoztatott kifogások. "Ez egy nagyon rossz ötlet. Ha mindenáron feljegyzést akarunk készíteni korábbi kereséseinkről, javaslom a notesz használatát - a hagyományos módszer jóval megbízhatóbb és kevesebb kockázattal jár" - jelentette ki Pam Dixon, a World Privacy Forum nevű szervezet igazgatója.

A Google egyelőre nem árulta el, hogy a szolgáltatás - amely ígéretük szerint messze megelőzi majd a rivális cégek hasonló kezdeményezéseit - mikor indulhat be.

Forrás: SG
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum