Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Törvény születik az elektronikus információs szabadságról2005. 05. 22.

A kormány elfogadta az elektronikus információszabadságról szóló törvény tervezetét, amely elõírja a közérdekû adatok interneten történõ közzétételét.


A kormány szerdai döntése ételmében a törvény a jogszabálytervezetek, jogszabályok, bírósági ítéletek anonimizált változatának elektronikus nyilvánosságáról rendelkezik, amelyhez egy közadat-keresõ rendszert is kialakít az informatikai tárca - mondta el Batiz András kormányszóvivõ. Jövõ január 1-tõl, illetve 2007. január 1-tõl fokozatosan lehet majd az információkhoz hozzájutni - tette hozzá.

Az elektronikus információszabadságról szóló törvény még átláthatóbbá teszi az állam mûködését. A jogszabály lehetõséget ad majd a minisztériumok, önkormányzatok, oktatási, kulturális intézmények, bíróságok mûködésével, szervezeti felépítésével, személyi, gazdálkodási adataival, az általuk alkotott jogszabályokkal, rendeletekkel, különbözõ intézkedésekkel kapcsolatos információk elérésére.

Batiz András közölte: az informatikai tárca péntektõl egész nyáron át tartó roadshowt indít a közösségi internet-hozzáférést biztosító e-Magyarország hálózat népszerûsítéséért, a pontok kihasználtságának javítása érdekében. Mint mondta, egy 16 számítógéppel, szélessávú internet-kapcsolattal felszerelt kamion keres fel 13 helyszínt az országban, amelyben látássérültek számára speciális szoftverek is helyet kapnak.

Jelenleg 2200 pontból áll az e-Magyarország pontok hálózata, amely folyamatosan bõvül. A kormányzat célja az, hogy 2006-ra legalább egy pont elérhetõ legyen minden településen, tehát mintegy 4000-re nõjön az e-Magyarország pontok száma.


Forrás: NOL
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum