Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Adóbevallás 2005 - az elektronikus kínzókamra2005. 05. 22.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is az internetről letölthető adatlap segítségével vallottam be a személyi jövedelemadómat. Ám a korábbi évek gördülékeny programjaival szemben az idei módosítások kellemetlen meglepetéseket okoztak.



Az idén is élveztem, hogy az okos táblázatok a jövedelem beírt összege után automatikusan kitöltötték a fizetendő adó mértékét, és minden számítást elvégeztek helyettem.

És akkor a program bevitt az "utcába"...

Hiszen már az első oldalon nehézségbe ütköztem, amikor a saját címem beírásakor a megfelelő rovatba hiába próbáltam beírni az "utca" szót. Miután a rublika semmilyen gépelési parancsra nem válaszolt, tovább ugrottam, és tettem ezt minden más rovatnál is, ahol valamely cím ( pl. gyermekem lakhelye) beírása vált szükségessé. Természetesen az ellenőrzés során megbuktam,, a program hibát jelzett.

Többszöri sikertelen próbálkozás után vettem észre, hogy ha a rublika jobb felső sarkánál található kis piros háromszögre kattintok, akkor a választási lehetőségek tömkelegét kínálja fel a program: és a sok, többnyire nem használt kifejezés között abc sorrendben haladva,mintegy két perc alatt meg is találtam az "utva" szót, amelyre ismét rákattintva, az beugrott a megfelelő rublikába.

Gyors közvéleménykutatásom eredmménye engem igazolt, más, diplomás és számítógépet napi több órán keresztül használó ismerősök is megbuktak ezen az intelligencia teszten.

A kérdés automatikusan adódik: vajon miért nem figyelmzet a program erre a felkínált választási lehetőségre? És vajon a leggyakoribb kifejezések, mint utca, út, stb. miért a menüsor végén, hosszas legördítés után érhetők el, szemben a nagyon ritka, elektronikus programban kevésbé használt címekkel, mint tanya, vagy major?




Az útmutató hiánya

A magyar személyi jövedelemadó jogszabály megfelelő bonyolultságához talán egyszerűbb lenne évente a könyvelőnk segítségét igénybe venni. A problémák jelentős részét azonban az SZJA bevallás nyomtatványhoz mellékelt kitöltési útmutató figyelmes elolvasása a korábbi években segítséget nyújtott.

Mióta azonban az internetről letölthető nyomtatványt használom, az APEH rajtam is spórol, így az évi rendes postán küldött csomagból már rendre kimarad a nyomtatvány és az útmutató is.

Ez utóbbit azonban nem lehet a nyomtatvánnyal együtt letölteni, hanem arra külön program van. Ha nem vesszük észre, ott állunk útmutató nélkül, és akkor bizony honnan tudjuk, hogy a kedvezmények közül mit és milyen mértékben vehetünk igénybe.

Számos internetes programmal találkozván, de akár csak az elektroniukus kereskedelmi protálok gyakorlati megoldásai alapján is megoldhatónak vélem, hogy az űrlap egyes rublikáihoz automatikusan hozzáférhetővé téve kapcslódjon az útmutató. Az információs társadalom előnyeit ilyen komplex szolgáltatások tudnák a polgárok számára felkínálni és bosszankodás helyett valóban élvezetessé tenni.

Elküldés e-mailen?

Az akadályokon sikeresen végigküzdve magam, az ellenőrzéskor is jónak találtatott bevallát kitöltését követően szerettem volna azt e-mailen elküldeni, azért hogy egy másik gépen is hozzáférhetővé tegyem. Nos ez is meghaladta a tudásomat, mivel a parancsikonon kívül maga az adatbázis csak igen bonyolult eljárással lett volna továbbítható.

Ez azért izgalmas kérdés, mert az a könyvelő, aki kitölti ügyfelének a bevallást ugyancsak kiemelkedő számítógépes tudás után tudja azt számára -email útján elküldeni.

Beküldés elektronikus úton?

Emlékeznek még Mátyás király egyszeri halászleányára, aki hozott is ajándékot meg nem is? Nos az Ügyfélkapun keresztüli elektronikus adóbevallás engem erre emlékeztet. Ha nem ébredtünk fel már hetekkel korábban, akkor az elektronikus úton történő beküldés lehetőségét jobb, ha elfelejtjük. Ahhoz ugyanis, hogy erre jogot szerezzünk, valamely okmányirodában személyesen meg kellett volna korábban jelennünk a regisztráció céljából. Marad tehát az ennél talán kevesebb időt igénybe vevő sorbanállás a postán...

Ehhez azonban ki kellnyomtatni a nyomtatványt...

Nos ez a lépés már a korábbi években sem tűnt egyszerűnek. Így talán meg sem lepődtem, hogy először a program nem akarta elfogadni tőlem a nyomtatás parancsot.

Utóbb a nyomtatás ikon ki tudja miért, meggondolva magát, aktívvá vált, és így lehetőségem nyílt a nyomtatásra. Mivel azonban nem írtam ki magamnak azon oldalak kódszámát, amelyeket ki kellett töltenem, az egész nyomtatvány kinyomtatására adtam parancsot, és így gazdagabb lettem sok felesleges oldallal is.

Kérdezem, hogy nem lehetett volna a programot olyan okossá tenni, hogy csak azokat az oldalakat nyomtassa ki, amelyek valóban bevallást tartalmaznak? Ha azt meg tudták oldalni a porgram írói, hogy ne hagyjon kitölteni olyan oldalkat, amelyeket nem kell kitöltenem, akkor ugyanezt a nyomtatásnál vajon miért felejtették el?

Nos a kínzókamrában tett látogatás eredményeként azért sikerült bevallanom a 2004-es évi személyi jövedelmemet, és az utána fizetendő adómat is. E folyamat azonban a pénzügyi helyzetem megrendítése mellett idegeim kiegyensúlyozott állapotára is hasonló hatással volt.

Mindezek ellenére örülök, hogy van már, ilyen sok bosszúság melltt is, lehetőségünk az elektronikus adóbevallásra, és azt pedig nagyon remélem, hogy egy év múlva arról tudok Önöknek beszámolni, hogy milyen gördülékenyen és kényelmesen ment a bevallás, és milyen élmény volt a határidő előtt két perccel egy kattintással, elektronikus úton beküldeni az APEH számára.

És remélem, hogy ekkor nem fogok felébredni arra, hogy mindez csupán egy szép álom volt......
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum