Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
A fogyasztók is érzik a távközlési liberalizáció hatását2005. 06. 10.

A piacelemzési folyamatban második helyen áll az EU-ban Magyarország Magyarország az Európai Unió 25 tagállama között a második helyen áll, az újonnan csatlakozók között pedig az első a piacelemzések területén – olvasható Pataki Dániel a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnökének brüsszeli előadása az NHH weblapján.


A Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke az Európai Parlament néppárti frakciójának május 31-i meghallgatásán vett részt vendégelőadóként, Viviane Reding, az Unió információs társadalom és média ügyeiért felelős európai biztosának, a brit OFCOM elnökének és több nagy nemzetközi távközlési szolgáltató (Deutsche Telekom, Telecom Italia) vezetőjének a társaságában. A rendezvény célja az volt, hogy az EP képviselők a vezetők és szakértők meghallgatásával felmérhessék, hogy hogyan áll a 2002-ben hatályba léptetett uniós keretszabályozás végrehajtása, illetve az, hogy a meghallgatás elősegítse a végrehajtás és a stratégia jövőre tervezett hivatalos felülvizsgálatát.



Viviane Reding és a nemzeti hatóságok előadó vezetői egyetértettek abban, hogy fokozni kell az együttműködést a brüsszeli bizottság és a nemzeti hatóságokat tömörítő tanácsadó testület között. A felek a jövő legnagyobb kihívásai között az újgenerációs technológiákat, valamint az információs formák közötti konvergenciát, összekapcsolódást említették. Előbbiek a hagyományos távközlési hálózatok nagyfokú változását vetítik előre - további szabályozási szükséglettel -, utóbbiak pedig a kábeltévé, telefon és a szélessávú internet-szolgáltatás együttes lehetőségét jelentik. Ezekkel a kérdésekkel a jövőben mind a bizottságnak, mind a nemzeti hatóságoknak foglalkozniuk kell – mondta Pataki Dániel, aki a meghallgatáson kiemelte, hogy Magyarországon az elmúlt időszakban mind a mobil-, mind a vezetékes telefon nagykereskedelmi díjai elérték az EU korábbi országainak átlagát és 2004-ben Magyarország történetében először abszolút mértékben is csökkentek a távközlési tarifák.



Pataki Dániel hangsúlyozta, hogy 2004-ben már a lakossági fogyasztók is érezhették liberalizáció hatására egyre élesedő verseny pozitív hatásait, mert olyan szolgáltatók léptek a lakossági piacra, mint a 25 országban érdekelt és összes piaca közül Magyarországon legsikeresebb Tele2, vagy a kábeltelevíziós hálózatán telefonszolgáltatást kínáló UPC. Az NHH elnöke kiemelte, hogy tavaly megduplázódott a szélessávú Internet hozzáférések száma, és az ország e tekintetben még elmarad a régebbi EU tagok átlagától, míg a tíz új tagállam átlagának immár a kétszeresén - 100 lakosra vetítve 3,8 százalékon - áll.



Forrás: www.nhh.hu

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum