Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Allah Akhbar!2005. 10. 06.

Dolgos hétköznapjainkat, pihenéssel, szórakozással töltött szabadidőnket gyakran teszi tönkre a számítógépes vírusoktól, férgektől való félelem, a velük folytatott soha véget nem érő csatározás. Újabb és újabb területeken találkozhatunk velük. Míg korábban csak a PC világot tartották rettegésben, mára azonban már az új generációs mobiltelefonok is potenciális célpontnak tekinthetők.


Az egyik önkényesen választott besorolási szempont, a károsság szerint több fajta vírust különböztethetünk meg, a kellemetlenkedő, jópofa miniprogramoktól kezdve a magát a hardware-t tönkretevő kór/károkozóig. Az előbbi típus egy új vállfaja jelent meg nemrég, mely a felhasználók egy speciális csoportját pécézte ki magának. Tudtommal ilyen jellegű, vallási-erkölcsi alapon működő vírus eddig nem létezett, de ha a létrejöttét kiváltó okokra gondolunk, nem a vírus felbukkanása a csoda, hanem az, hogy eddig nem volt ilyen. Konkrétan a Yusufali nevű kártevőről van szó. Ez a vírus kizárólag a pornó, szex és pedofil oldalak arab gépekről való elérését tiltja, a vallásra hivatkozva. Hogy a tiltásnak nagyobb nyomatékot adjon, a keresett oldal helyett egy Korán idézet jelenik meg arab és angol nyelven, s a megtévedt hívőnek csak a gép újraindítása marad, mint „választási” lehetőség. Ismerve egyes radikális iszlám csoportok hozzáállását a vallási kérdésekhez, ez a büntetési fajta enyhének tekinthető.
A vírusírtó cégek szakemberei gyors megoldást ígérnek a mohamedán felhasználóknak a problémára, azonban felvetődik a kérdés: szükséges-e?
Messze vezetne azon vitázni, vajon melyik a károsabb: egy gépet újraindítani, vagy bármely felekezet, vallás követői, de a „hitetlenek” számára is a hasonló oldalak látogatása? A kérdés megválaszolatlan marad, egy biztos: a kéretlenül gépünkre telepedő programok ellen tenni kell!

/Markó József/
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum