Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Önszabályozzák magukat a hazai videojáték kiadók és forgalma2005. 12. 14.

Az Elektronikus Játékkultúra Magyar Egyesülete és az INFORUM - INFOMEDIÁTOR Információs Társadalmi Felhasználók Érdekvédelmi Irodája kezdeményezésére a hazai játékkiadó és forgalmazó cégek közös önszabályzó dokumentumot fogadnak el, amely kötelezővé teszi az újonnan megjelenő játékszoftverek PEGI jelzéseinek használatát


Életkori jelzések a videojátékokon is

A PEGI (Egységes Európai Játékinformációs Rendszer) jelzései már jó ideje láthatóak minden újonnan boltokba kerülő számítógépes és videojátékon az Európai Unió legtöbb tagállamában. Hazánkban eddig az életkori besorolást és a tartalmi jelöléseket nem volt kötelező feltüntetni a játékszoftverek dobozain.



Az itthoni kezdeményezés annyiban mutat túl az eddigi gyakorlaton, hogy a PEGI káros tartalmakra hivatkozó, és korlátozó információi mellé - egyelőre még csak önkéntes alapon - pozitív, ösztönző ajánlásokat is megfogalmaz a játékokkal kapcsolatban. Az elsősorban szülők, és tanárok figyelmébe ajánlott információk közt utalásokat kaphatunk a játékok jellegére, illetve a bennük található hasznos tartalomra is.



"A videojátékokról komoly sztereotípiák élnek társadalmunkban, amelyeket gyakorta a média is csak erősít. Eljött az ideje, hogy ne csak védekezzünk a játékok vélt vagy valós veszélyei ellen, hanem beszéljünk azokról az alkotásokról is, amelyekből gyermekeink tanulhatnak, gazdagodhatnak! A jó dolgokat kiemelni mindannyiunk érdeke és felelőssége!" - nyilatkozta Fekete Zsombor, az EJME elnöke.



„Az önszabályozás lényege, hogy a minősítő rendszer alkalmazását kötelezőnek elfogadó játékkiadók és forgalmazók a játékok helytelen besorolása esetére alávetik magukat az INFOMEDIÁTOR által működtetett döntnöki fórumnak, amely gyors jogorvoslatot nyújt a felmerülő vitában” – mondta Mayer Erika, az INFOMEDIÁTOR vezetője.




Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum