Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Legyen felhasználóbarát az interneten a hazai joganyag2006. 04. 05.

Legyen felhasználóbarát és bárki számára könnyen hozzáférhető a hazai joganyag az interneten; az állam nem kegyet gyakorol, amikor közzéteszi a jogszabályok elektronikus változatát - hívta fel a figyelmet szerdán az MTI-nek megküldött közleményében az adatvédelmi biztos.


Péterfalvi Attila azt követően indított vizsgálatot, majd adott ki ajánlást, hogy a Magyar Újságírók- és Készítők Európai Szövetségének elnöke panasszal fordult hozzá azzal kapcsolatban: miként teszik közzé az interneten a jogszabályokat az állami szervek.

A vizsgálat megállapította, hogy a jogszabályok közzétételének gyakorlata lényegében megfelel a törvény előírásainak, de például a Magyar Közlöny használata a jogkereső állampolgárok számára rendkívül korlátozott. Példaként említette, hogy a joganyag csak úgynevezett pdf.-formátumban érhető el és a tartalomjegyzéken belül nem lehet az egyes jogszabályokra "ugrani".

Az adatvédelmi biztos ezért a többi közt arra kérte fel az igazságügy-, és az informatikai minisztert, hogy kezdeményezzenek törvénymódosítást. Péterfalvi Attila szerint a cél az, hogy a mindenkori legmagasabb technikai, informatikai színvonalon és a felhasználó számára legelőnyösebb módon garantálják a Magyar Közlöny elektronikus változatának, valamint a hazai joganyag elektronikus gyűjteményének használatát.

"Ha az állam az internet segítségével (...) hozzáférhetővé teszi a joganyagot (és) útmutatókkal segíti az abban való eligazodást, nem kegyet gyakorol (...), és nem egyeztethető össze a modern, szolgáltató állam eszméjével, hogy a joganyagban való valódi eligazodás lehetősége csak azok számára adott, akik ezt képesek megfizetni" - áll a biztos közleményében.

Forrás: Népszabadság (NOL)
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum