Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
A Skype-ról és a vállalati biztonságról2006. 06. 19.

A Skype, a chatprogramok és egyéb ingyenes hang-adat kommunikációs rendszerek vállalati jövőjéről tartottak kerekasztal-beszélgetést a NAVIGATOR, a NextiraOne Magyarország és a Noreg Kft. műszaki vezetői, valamint dr. Novák Tamás informatikai és munkajogi szakértő.


Az egybehangzó vélemények szerint ezen eszközök vállalati használata leginkább biztonsági kérdéseket vet fel. Kockázati tényezőt jelentenek mind a külső támadások, mind az alkalmazottak jóhiszeműsége, nem utolsósorban pedig a programok magáncélú használatára fordított idő. A munkavállalók gondatlanságából vagy a magáncélú használat miatti munkaidő-kiesésből eredő károk elkerülésére dr. Novák Tamás szerint még a programok bevezetése előtt tisztázni kell a felek felelősségét. „A biztonsági szabályzat elkészítése azért is javasolt, mert egyértelműen meghatározza a jogokat és kötelezettségeket, és ezzel mind a munkáltatót, mind pedig a munkavállalót védi. Ezenkívül érdemes a munkaszerződésben is rögzíteni az adott felhasználó munkaköréhez igazodó szabályozásokat” – javasolta Novák.

A valós kockázatok ellenére minden résztvevő egyetértett abban, hogy hosszú távon elképzelhető ezen programok vállalati alkalmazásokká válása.

„Az utóbbi időben – ügyfeleik nyomásának engedve – Magyarországon is egyre több vállalat részéről mutatkozik igény az azonnali üzenetküldő programok használatára, partnereink 5-8 százaléka már felkért minket, hogy vizsgáljuk meg, milyen módon lehet ilyen rendszereket integrálni” – mondta el Bánffy Miklós, az it- és telekommunikációs szolgáltatások integrálásával foglalkozó NextiraOne Magyarország műszaki igazgatója.

Patkó Attila, a NAVIGATOR Informatika Zrt. MSP üzletág igazgatója is hasonló tapasztalatokról számolt be: „Ügyfeleink közel 10 százaléka kérte fel cégünket azonnali üzenetküldő alkalmazások biztonságos integrálására. Hosszú távon ezen programok vállalati használatának evolúciója megegyezik majd bármely más vállalati alkalmazás kiválasztási módjával: a biztonságos működés érdekében egy vállalaton belül egyféle azonnali üzenetküldő alkalmazás telepítését javasoljuk, a biztonságos környezet kialakítása és a hatékony üzemeltetés érdekében.”

„Az azonnali üzenetküldők vállalati használata alapjában véve a vállalati kultúra és a biztonság megoldásának kérdése. A védelem szabályozási szinten már most is megoldható, de a valós idejű fizikai védelmi megoldások ma még messze vannak az általános hálózatbiztonsági megoldások szintjétől” – nyilatkozott Kovács Tamás, a Noreg Kft. műszaki igazgatója. „Az emberi tényezővel pedig a legmagasabb biztonsági szint mellett is minden esetben számolni kell” – tette hozzá.


Forrás: IT NEWS
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum