Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Online zaklatás Ausztráliában - hogyan küzdenek ellene?2006. 06. 23.

Az online zaklatás során az interneten megalázó, személyes jellegű intim vagy éppen fenyegető, kegyetlen, bántó üzenetek érkeznek a kiszemelt áldozathoz. A cél természetesen valakinek a jó hírnevét lerombolni. Néha rasszista, vallási vagy kulturális jellegű a becsmérlés, néha szexuális természetű, küldhetik ismerősnek vagy ismeretlennek is. Ha valaki megszerzi a másik belépő jelszavát, e-maileket, üzeneteket küldhet más nevében, nyilvánvalóan bajkeverés szándékával. Ha pedig valaki ügyesen beugrasztja társát, és kiszed belőle titkokat, személyes információkat, képekhez jut, és ezt közzéteszi - ezt hívják outingnak.


Eva és Holey maguk is megtapasztalták ezeket a zaklatásokat, arról meséltek, hogyan vesztek össze legjobb barátnőikkel, hogyan szégyenítették meg őket, vagy hogyan ijedtek meg egy rosszindulatú e-mailtől. E-mailben kapott, mobiltelefonon érkezett gyalázkodásokra emlékeznek, barátságok bomlottak fel, álmatlan, átsírt éjszakák voltak a következményei.

A Girlfriend magazin által kezdeményezett tizenkét hónapos kampány egy olyan alapítvány segítségével indult, mely a gyerekekkel szembeni erőszak ellen lép fel. Ausztráliában minden két percben jelentenek fiatal-, gyerekkorúak ellen elkövetett erőszakot. A Girlfriend, Barátnő című magazin főszerkesztője arról beszélt, hogy kampányuk során konkrét eseteken keresztül megmutatják, hogyan kell viselkedni, kihez lehet fordulni, ha zaklatnak. Egymás megbecsülésére, a barátság, haverság értékeire teszik a hangsúlyt, felhívják a figyelmet arra, hogy bátorság és intelligencia kell a másság, egymástó való különbözőség elfogadására.

Az egész ausztrál társadalmon belül amúgy is mindennapi téma a tolerancia, mely nélkül a sokszínű multikulturális ország közössége nem tudná hétköznapjait élni. Az erőszaknak, előítéleteknek, kirekesztésnek, a másság miatti zaklatásnak itt nincs helye - mondják a szakemberek, akik különböző fórumokon, konferenciákon beszélnek erről, a témával kapcsolatos elméletek beépülnek az iskolák és a közösségek programjaiba. Különböző egyházak oktatási intézményeiben nem ritka a más vallású iskolákkal való közös sportverseny, előadássorozat, kulturális rendezvény.

Forrás: Magyar Rádió
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum