Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Két-három éven belül működhet az e-bíróság2007. 03. 13.

Két-három éven belül kiépíthetik a gyorsabb eljárást biztosító e-bíróság intézményrendszerét Magyarországon - jelentette be Lomnici Zoltán, a gazdasági miniszterrel folytatott egyeztetés utáni sajtótájékoztatón. Két héten belül megköthetik azt a szerződést, amely vállalja, hogy a bíróságok hatékonyságát biztosító informatikai fejlesztések nyomán két-három éven belül működő e-bíróság legyen Magyarországon - mondta a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke.


Elképzeléseik szerint a bíróság informatikai modernizációját a már működő elektronikus kormányzás rendszerével közösen valósítanák meg. Csatlakoztatnák az e-bíróságot a "kormány elektronikus gerinchálózatához" - fogalmazott Lomnici, aki szerint így 9-10 milliárd forintból jöhetne létre a rendszer. "Többségében európai unós forrásból" - mondta. "Ez a fejlesztés hozzájárulhat ahhoz, hogy a gazdasági élet szereplői és az ügyfelek gyorsabban, hatékonyabban érvényesítsék a jogaikat" - összegezte Lomnici Zoltán.

"A jogi környezet minősége az egyik legmeghatározóbb versenyképességi előny vagy hátrány" - fogalmazott Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, aki szerint a gazdasági élet szereplőinek "több tízmilliárdos előnyt" jelentene a gyorsabban és hatékonyabban működő bírósági eljárás. A tárca vezetője hangsúlyozta, a kormány nevében pártolja, hogy "az aktákat elektronikus ügyintézés váltsa fel". Hozzátette: az informatikai fejlesztéseken kívül más hatósági eljárás gyorsítása is szükséges lehet.

A miniszter 30 napra csökkentené a tárgyalások előkészítésének határidejét, bizonyos eljárásoknál korlátozná a szakértői közreműködést és határidőhöz kötné a végrehajtási eljárást is. A "vállalkozói jogbiztonság erősödésének érdekében" a minőségi jogalkotás mellett "bizonyos jogviták alternatív, bíróságon kívüli rendezési módját" is szorgalmazta.


Forrás: ww.gondola.hu
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum