Egy 18 éves informatikus hallgató, akit nevezzünk egyszerűen Szerjózsának, 12 éves kora óta megszállottja a számítógépeknek, és pillanatnyilag több ezer „zombi" számítógép válaszára vár, amiket az interneten keresztül ellenőriz, és éppen bemutatja, hogyan tudja blokkolni a világ bármely pontján levő weboldalakat csupán néhány billentyűleütéssel. Szerjózsa mai áldozata egy nagy építkezési hitelekkel foglalkozó cég: egyszerre 5000 számítógépről bombázza az oldalt értelmetlen kérdésekkel - stratégiájának megfelelő szakkifejezés az „szolgáltatás elosztott megtagadása" (DDoS) nevű támadás. Ez tulajdonképpen egy, ismeretlen gépekről küldött adatáradatot képez, amely túlterhelés alatt tartja a támadás alatt levő rendszert az összeomlás pillanatáig.

Cégek ezrei esnek áldozatául minden nap a DDoS támadásoknak, de a közelgő választásoknak köszönhetően a hekkerek kitüntetett szerephez juthatnak a politikai hatalmi harcokban is. DDoS-okat most is tudatosan használnak arra, hogy elnémítsák az ellenzéket és a kormányellenes médiát.

Az orosz hekkerek már pár dollárért is munkába állnak. Szerjózsa például 150 dollárért hirdeti minőségi szolgáltatásait, míg versenytársa dupla rendelés esetén 35 százalék engedményt ad.

Forgószél a neve annak a programnak, amit Szerjózsa használ a foglyul ejtett gépeinek, más szóval „kullancsainak" ellenőrzésére. Begépeli a célpont címét és a támadás időtartamát, majd kávézva kényelmesen elnyúlik a teraszon. Körülbelül 5 percet vesz igénybe, hogy a kiberzombijai jelentsék, hogy az akció indulhat.

Most nézzük, hol is képzik ezeket a partizánokat? Egy dohos moszkvai apartmanban a 33 éves Ilia Vasziljev adja át „nyugodt lélekkel" a fekete karszalagot a „Polgári Hekker Iskola" legjobb tanulóinak. A tanár úr rendkívül büszke tanítványaira, és állítása szerint még Németországból is iratkoznak be a levelező tanfolyamaira. Az oroszul beszélő hekkerek online ajánlják fel szolgáltatásaikat a cégek, beleértve a nyugatiakat, nem kis félelmére.

A „kiberharcosok" már a politikai weboldalakat is célba vették. Az idén tavasszal többszörös támadást intéztek a volt sakkvilágbajnok, Garry Kaszparov Másik Oroszország elnevezésű mozgalmának a weboldala ellen. Minden támadás röviddel azelőtt történt, hogy Vlagyimir Putyin ellen tervezett demonstrációt megvalósították volna.

A média sem marad ki a jóból. A Moszkvai Visszhang egy ellenzéki rádióállomás. Egy hekkertámadásnak köszönhetően májusban összeomlott az adó weboldala és négy napig elérhetetlen volt. Az adó ellen elkövetett támadás csak 400 dollárba kerül naponta, ami elég olcsó ahhoz, hogy elhallgattassa a Kreml legfőbb kritikusát az interneten.