Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Kukkoló Google2009. 05. 11.

 Újabb Big Brother effektus, vagy értékes tartalom? Kérdések a Google új szolgáltatásával, a Street View-al kapcsolatban. 
 Már nálunk is járják a fényképező kamerák az utcákat, és fotóznak nmindent és mindenkit. Rövidesen tehát shazai járókelők és autósok gyanútlan tömege kerül fel az inetrnetre, bármely netező számára kukkolhatóan, rajtakaphatóan. Vigyázat, mostantól nemcsak a rendőrségi kamerákra kell figyelnie a piroson áthajtó söfőrnek ahhoz, hogy rajta kaphassák,mindez már a Street View szolgáltatással láthatóvá válik. És jobb ha minden járókelő ügyel a kultúrált viselkedésre, és csak olyan kapun fordul be, amelyről nem bánja, ha az egész világ tudomást szerez. 

 

A Google szolgáltatása csak nálunk új, Amerikában, Londonban már korábban bevezették. Az ottani panaszok miatt a rendszámokat és az arcokat igyekeznek kitakarni a képből, elkerülve ezzel a személyiségi jogsértést, ugyanakkor lehetséges, hogy a fotó még ílyen állapotban is alkalmas lehet az adott személy vagy jármű azonosítására. Ez esetben pedig a személyes adatok védelme, a képmáshoz és magántitokhoz való jog kérdése egyaránt felmerülhet. 

 

Az ügyben már az Európai Unió Bizottsága is , és a magyar adatvédelmi biztos is vizsgálódik. Addig is, amíg nem születike gyértelmű jogi válasz, jobb ha vigyázunk magunkra!

 

Kapcsolódó cikk: Az adatvédelmi biztos vizsgálja a Google Street View-t

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum