Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Megkezdte működését a Fair Business elektronikus kereskedelmi minősítő és alternatív vitarendező rendszer2009. 10. 09.

A tanúsított web áruházakban megbízhat a fogyasztó, itt jogszerűen és megbízhatóan működő kereskedőtől vásárolhat! E gondolatok indították az Infomediátor Információs Társadalmi Fehasználóvédelmi Irodát, hogy az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesülettel és a Magyar Tartalomipari Szövetséggel összefogva, a területhez értő szakemberek bevonásával két év alatt kifejlessze a Fair Business elektronikus kereskedelmi minősítő és alternatív vitarendező rendszert. Az elméleti kidolgozás után a nyáron felállt a szervezet, és szeptember elejétől már a kereskedők kérhetik on line shopjuk minősítését a Fair Business Minősítő Testülettől.
 Az elektronikus kereskedelem a válság ellenére világszerte növekedő tendenciát mutat. Ebben a szektorban óriási lehetőségek rejlenek, hiszen a kényelmes, a vásárlónak a hagyományosnál sokkal több információt nyújtó értékesítési forma a kereskedő számára is előnyös, mivel olcsóbb on line értékesíteni, mint boltot fenntartani. Az olcsóbb működtetés többnyire az árakban is jelentkezik, mindenki jól jár tehát.

 

Az előnyök ellenére Magyarországon mégsem terjedt el olyan mérétkben az on line kereskedés, mint akár a környező országokban. Az Infomediátor évek óta elemzi a területre vonatkozó kutatásokat, amelyekből levonható az a következtetés, hogy az on line értékesítéssel kapcsolatos fogyasztói bizalmatlanság az elmaradásunk fő oka.

 

A másik probléma a speciális hozzáértést igénylő e-kereskedelemben a szakértelem hiánya. A bonyolult, nehezen értelmezhető jogi szabályozás ismeretének hiánya, a felhasználók igényeit nem ismerő web boltok kialakítása is oka az elmaradásnak. A jogszabályok alapos ismerete nélkül a kereskedő annak a kockázatnak is kiteszi magát, hogy egy esetleges hatósági ellenőrzés során komoly összegű bírsággal fizet járatlanságáért. 

 

Ezeket a problémákat hivatott orvosolni a Fair Business elektronikus kereskedelmi minősítő és alternatív vitarendező fórum, amikor a kidolgozott szigorú szempontok alapján három: jogi, biztonsági és felhasználóbarát szempontból minősíti a kereskedő web boltját. Az értékelésnek megfelelő kereskedő ezt követően jogosult honlapján közzétenni a Fair Busines tanúsítványt igazoló emblémát, amely a fogyasztót is tájékoztatja arról, hogy ellenőrzött és megbízható kereskedővel van dolga. A kereskedő a minősítés kérésével egyidejűleg alávetimagát egy aletrnatív vitaredendező fórum hatáskörének is, amely az esetleges vásárlói panaszok gyors orvoslását szolgálja. 

 

A tanúsítványt tehát nem elég kiérdemelni,azt fenn is kell tartani azzal, hogy a kereskedő folyamatosan megfelel a Fair Business magatartási kódex elvárásainak, illetve a tanúsítványát két évente felülbírásó audotorok is biztosítják a folyamatos jogszerű és megbízható működést. 

 

A Fair Business rendszer mind a kereskedőktől, mind a fogyasztóktól független platform, azonban annak szakszerű működését a területet felügyelő hatóságok ( Miniszterelnöki Hivatal leketronikus Kormányzati Központja, Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és Nemzeti Hírközlési Hatóság), továbbá, valamennyi a területen érintett társadalmi szervezet általt delegált tagokból létrehozott elnökség is garantálja. 

 

A hazánkban kialakított rendszer az Európai Unióbanis példamutató, mivel sehol sem létezik ennyire komplex szemponton működtetett elektronikus kereskedelmi minősítés. 

 

Bővebb információt a Fair Business honlapján találhatnak. 

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum