Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Domain nevek letiltásával a jogsértő tartalom ellen?2010. 09. 22.

 Lehet-e megoldás a domain név felfüggesztése vagy visszavonása az alatta közölt jogsértő tartalom elleni harcban? A kérdés aktualitását a közelmúlt hazai botrányai, és a legújabb amerikai törvényjavaslat veti fel.





„Amerika lefoglalná a törvénysértő webcímeket” olvasható az Origón a legújabb kétpárti törvényjavaslatról, mely szerint az USA Igazságügyi Minisztériuma elrendelhetné a torrent oldalak domain nevei és IP címe közötti kapcsolat letiltását. A javaslatban leírt megoldás átmenetileg ugyan megakadályozhatja a jogsértő tartalomhoz való hozzáférést, a világháló azonban rugalmasan alkalmazkodik mindenhez, így várható, hogy néhány óra leforgása alatt más domain néven ugyan, de ugyanaz a tartalom ismét elérhetővé válik. A fórumok és közösségi oldalak világában pedig az aktuális cím is villámgyorsan ismert lesz az érdeklődők körében.

 

A kérdés Magyarországon is felvetődött azzal kapcsolatban, hogy a múlt héten az Adatvédelmi Biztos feljelentést tett két, a .hu tartományban regisztrált domain név alatt fenntartott honlapon közölt súlyosan jogsértő tartalom miatt. Az oldalak azóta már a .net alatti tartományban fenntartott domain nevek alatt érhetők el.

 

A .hu alatti domain nevek igénylésére és regisztrációjára vonatkozó Domainregisztrációs Szabályzat a domain név választásának vagy használatának jogellenessége esetére több alternatív megoldást kínál. A Szabályzat hivatkozott rendelkezései azonban arra az esetre vonatkoznak, amikor maga a választott domain név használata sérti más személy jogait, és nem érinti azt, amikor a domain név alatt közölt tartalom jogsértő.  Az említett  esetben azonban nem önmagában a domain név választás vagy használat sérti mások jogait, hanem a domain nevek alatt fenntartott honlapon közzétett információ.  Mint látjuk, ilyen esetben nem a domain név használatának letiltása a jó megoldás, hanem a jogsértő tartalom törlése.

Hatályos jogunk is tartalmaz lehetőséget erre a megoldásra, hiszen az információnak tárhelyet biztosító szolgáltató is felelősségre vonható, ha az arról való tudomásszerzést követően nem távolítja el a jogsértő tartalmat. Amennyiben azonban az valamely távoli ország szerverén került elhelyezésre, a megoldás már korántsem ilyen egyszerű. Ekkor maradnak a hagyományos jogi eszközök, így egy nyomozás során a honlap fenntartóinak felderítése és felelősségre vonása. 

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum