Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
BREXIT és a domain kérdése2016. 06. 24.

 

Mára eldőlt, hogy a brit szavazók ugyan csekély többséggel, de az Egyesült Királyság az EU-ból való kilépése mellett tette le a voksát. A közvéleményt hidegzuhanyként érő nem igazán várt fordulat felbolygatta  a tőzsdéket, és mindenki azt találgatja, hogy hogyan lesz ezek után. Egy területről azonban eddig nem esett szó, amely pedig sok britet érinthet hátrányosan: mi lesz a britek által regisztrált domainek sorsa? 
Nyilván nem a .uk domain a kérdés, hanem a .eu vagy akár a .hu felső szintű domainek alá regisztráltak.

A vonatkozó rendelet értelmében ugyanis a .eu felsőszintű domain alá kizárólag az Európai Unión belül székhelye székhellyel rendelkező vállalkozás, így alapított szervezet, illetőleg állandó lakhellyel rendelkező természetes személy regisztrálhat domain nevet.

A vonatkozó rendelet értelmében ugyanis a .eu felsőszintű domain alá kizárólag az Európai Unión belül székhelye székhellyel rendelkező vállalkozás, így alapított szervezet, illetőleg állandó lakhellyel rendelkező természetes személy regisztrálhat domain nevet. A. .hu felsőszintű domain delegálás szabályai is rendkívül hasonlóak, a Magyarországon székhellyel vagy állandó lakhellyel rendelkező körön kívül az unióban székhellyel rendelkező cégek, szervezetek vagy uniós állam polgárai igényelhetnek domain nevet.

Amennyiben a mai szavazás eredménye a kilépés mellett szól, hogy a teljes sziget ország egycsapásra kikerül az Európai Unióból, és ezzel az összes érintett brit cégnek, szervezetnek és a magánszemélynek megszűnik a joga a .eu vagy akár az Unió más ország kódjai, mint felső szintű domainek alá delegált domain nevek vonatkozásában.

Mivel az Európai Unióba történő kilépés példa nélküli lenne, ezért a szabályozás sincs felkészülve ilyen esetekre. Mellesleg azt sem ellenőrizte eddig senki, hogy a regisztráláskor a feltételeknek megfelelő domain használó későbbi esetleges lakhely változtatása esetén is megfelel-e még a szabályoknak. De kivételesen, egyedileg előforduló esetek nehezen nyomon követhető, míg a a szabályok alóli kikerülés tömeges volta nyilvánvalóan rá fogja irányítani a figyelmet a brit domain használók kérdésére.

A jól bevezetett, üzletileg igencsak értékessé váló domainek esetében azok elvesztése jelentős kárt okozhat, esetleg cégek tönkremenetelével is járhat.

A megoldást szerencsére még nem most kitalálni, hiszen a népszavazás eredménye csak napok múlva derül ki, és elképzelhető, hogy a kérdés fel sem merül, ha a britek a maradás mellett döntenek. 

A kérdés azonban érdekes, vajon hány brit polgár veszi figyelembe ezt a tényezőt is, amikor ma leadja a szavazatát a kilépés vagy a maradás mellett.

Az EURID e tárgyban ma már ki is adott egy közleményt, amelynek értelmében mindaddig semmilyen intézkedést nem tesznek az Egyesült Királyságon belüli .eu domain használókkal szemben, amíg a kapcsolódó politikai és jogi eljárások meg nem indulnak. Mindez tehát azt is jelenti, hogy bár egyelőre a brit domain használók változatlan feltételek mellett élvezhetik a számukra delegált .eu domain nevekből származó előnyöket, lehetséges, hogy mindez már csak rövid ideig marad így, és amint világossá válik az Európai Unió és az Egyesült Királyság további kapcsolatának iránya, elképzelhető, hogy megindulnak e domain nevek vonatkozásában a visszavonási eljárások.

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum