Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Internetes tevékenységet figyelne az FBI2006. 06. 16.

Az Egyesült Államok főállamügyésze, Alberto Gonzales, valamint az FBI igazgatója, Robert Mueller arra szólította fel a telekommunikációs tisztségviselőket, hogy rögzítsék felhasználóik internetes tevékenységét. A félreérthetetlenül határozott felhívás indoklásában természetesen most is a közérdekre hivatkoznak.


Egy zárt ülés keretein belül Gonzales, Mueller, és még néhány képviselő az igazságügyi minisztériumból az iparág képviselőivel tárgyalt a fennálló helyzetről, s elmondták, hogy az internetes szolgáltatóknak legalább két évre visszamenőleg meg kellene őrizniük ügyfeleik minden adatát.

A Gonzales által összehívott tárgyalás állítólag a manapság egyre "népszerűbb" legálisan kötelezővé tett adatvisszatartás, illetve -kiadás jegyében zajlott, amit már több hasonló szférában is egy ideje el szeretne érni a kormányzat.

Az ötlet támogatói főként a gyermekpornográfia elleni lehetséges megoldásként üdvözlik ezt a fajta megközelítést, hiszen a bizonyítási eljárásokban segítséget nyújthatnának a felhasználói szinten két évre visszamenőleg eltárolt adatok, amik a meglátogatott oldalakra is kiterjednének.

Gonzales egy, a múlt hónapban, az Eltűnt és Kizsákmányolt Gyermekek Nemzeti Központjában tartott beszédében hangsúlyozta, milyen fontosnak tartja, hogy az internet szolgáltatók "ésszerű" határokon belül megőrizzék a felhasználóikra vonatkozó információkat, majd hozzátette, hogy személyesen fogja felkeresni a nagyobb szolgáltatók igazgatóit az ügy érdekében.

Az érintett képviselőket egyelőre nem lehetett elérni, de az egészen biztos, hogy az ügy ilyen egyszerűen nem oldódik meg. Nem egészen egyértelmű módon lehet például megállapítani, hogy egy-egy felhasználó pontosan mely oldalakat is tekintette meg. A bizonyítási eljárásokban tehát nem használható fel fő bizonyítékként az erre vonatkozó információ.

S ez csak egy megoldandó probléma a sok közül. A háttérben azonban már folynak tartalomfésülő megállapodások is, amelyek az adatokat a kiindulástól az érkezéséig nyomon képesek követni, legyen szó telefonhívásról, VoIP internetes telefonálásról, vagy akár e-mailről. Az erre vonatkozó szabályzókat 2008. környékén készülnek elfogadtatni Európában is.

(Forrás: Computerworld)

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum