Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Kulturális átalánydíj lesz Svédországban?2006. 06. 14.

A svéd kormány komolyan fontolgatja egy a szélessávú internethozzáférések után fizetendő kulturális átalánydíj bevezetését. A díjból egyaránt részesednének a művészek, a filmesek és a zenészek - ráadásul így legalizálhatóvá válnának a letöltések.


Thomas Bodström svéd igazságügyi miniszter a tervekről a Sydsvenskan nevű helyi lapnak beszélt. Ugyan csak tavaly fogadták el azt a svéd törvényt, amely tiltja a szerzői és a szomszédos jogok által védett tartalmak letöltését a világhálóról, Bodström azonban most már úgy nyilatkozott, hogy meg kellene változtatni a jogszabályt. Egy a szélessávú interneteléréseket sújtó kulturális átalánydíj bevezetése már tavaly is felmerült, azonban akkor még a liberális-konzervatív Moderatema Párt és a Jobboldali Párt parlamenti képviselői leszavazták a javaslatot. A Jobboldali Párt szóvivője a múlt héten már úgy nyilatkozott, el kellene törölni a törvényt, mert a hatályba lépése után sem csökkent jelentős mértékben az illegális letöltések száma. A Moderatema Párt képviselői szerint pedig az egész jelenlegi svéd szerzői és szomszédos jogi szabályozást felül kell vizsgálni és át kell dolgozni, hogy még hatékonyabb legyen és megfeleljen a 21. század technikai követelményeinek.

"Számomra az a legfontosabb, hogy a művészek megkapják járandóságukat. Ezt az elvemet nem vagyok hajlandó feladni. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a kulturális átalánydíj bevezetése azokkal szemben nem lenne jogos lépés, akik soha nem töltenek le semmit, akkor miért fizessenek? Ezenkívül úgy vélem, nem a kormány feladata a fix árak megállapítása a zenepiacon" - mondta Thomas Bodström.

A múlt héten kavart óriási botrányt a ThePirateBay.org BitTorrent-oldal bezárása. Az eset pikantériája, hogy egyre több jel mutat arra, hogy a svéd hatóságok amerikai nyomásra léptek fel az oldal ellen. Az SVT svéd televízió tudósítása szerint az amerikai kormány még áprilisban felvette a kapcsolatot a svéd külügyminisztériummal és azt követelte, hogy "mindenképpen oldja meg a The Pirate Bay jelentette problémát". Korábban Svédország liberális volt ebben a kérdésben, azonban most az amerikai nyomásra kénytelen volt megváltoztatni álláspontját.

A kulturális átalánydíj bevezetésének ötlete nem új keletű. Korábban Franciaországban merült fel a javaslat, s bár a Francia Nemzetgyűlés leszavazta az előterjesztést, szakemberek szerint még nyitott maradt a kérdés és előfordulhat, hogy Párizs mégis úgy dönt, bevezeti a díjat. Németországban nemrég szintén kampányt indítottak a fájlcserélési átalánydíj mellett.


SG Hírmagazin

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum