Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Nyilatkozatot fogadtak el az Európai Adatvédelmi Biztosok Tavaszi Konferenciáján2006. 06. 16.

A nyilatkozat a harmadik pillérbeli, a bel- és igazságügyi együttműködést érintő intenzív jogszabály alkotás során felhívja a figyelmet az adatvédelmi elvek megfelelő szintű figyelembe vételére, továbbá magas szintű és harmonizált adatvédelmi standardok kialakítására e területen.


Az Adatvédelmi Biztos Irodájának szervezésében 2006. április 24-25-én Budapest látta vendégül az európai adatvédelmi biztosok tavaszi konferenciáját. A konferenciát a köztársasági elnök levélben köszöntötte, amelyben többek között arra is rámutatott, hogy "Az adatvédelem mindig példával szolgál a nagyközönségnek arra, hogy semmiféle – bármilyen jogos – politikai igény sem hagyhatja figyelmen kívül a szabadságjogokban rejlő korlátokat... Napjainkban arra kell figyelmeztetni, hogy a terrorizmus elleni harc sem szolgálhat feltétel nélküli indokul az információs önrendelkezés korlátozására. Ehelyett egy új, gondosan előállított egyensúly kidolgozásáról lehet szó."

A hagyományokhoz híven az Európai Unió tagállamainak adatvédelmi biztosai, adatvédelmi hatóságainak elnökei, vezetői vettek részt a konferencián. Az Európai Uniót az Európai Unió Adatvédelmi Biztosa képviselte. A föderális államokból nemcsak a központi, hanem a regionális hatóságok vezetői is eljöttek Budapestre. Ezenkívül megfigyelőként más európai államok is részt vettek a konferencián.

A konferencia programja a legaktuálisabb adatvédelmi témákat érintette. Az előadók a harmadik pillér adatvédelme, a földrajzi helymeghatározás, a munkáltatói információs ellenőrző rendszer, a történeti és tudományos kutatás során az adatvédelem, az adatvédelmi hatóságok működésének hatékonysága, a nemzeti egészségügyi adatbázisok és a genetikai adatok terén a legújabb fejleményeket, a tagállami szabályozásokat és rendszereket mutatták be.

(Forrás: Jogi Fórum)

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum