Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
A BitTorrent Hollywoodba tart2006. 06. 16.

Egy május elejei bejelentése szerint a BitTorrent, a híres-hírhedt peer-to-peer fájlcserélő program atyja, melynek neve sokak számára egyet jelent a kalózkodással, mérföldkőnek számító szerződést írt alá egy hollywoodi filmstúdióval. A cég és a Warner Bros. közötti disztribúciós megállapodás 2006 nyarán lép életbe.


A szerződés olyan mozifilmek és tévéműsorok a fájlcserélő rendszeren keresztül való terjesztéséről szól, mint például a Hazárd megye lordjai vagy a Babylon 5. A Warner az első nagyobb szórakoztatóipari vállalat, mely fantáziát látott a BitTorrent rendszerében - abban a rendszerben, melyen elsősorban jogvédett filmek és szoftverek illegális csereberéjére zajlik. A két cég közötti szerződés jelentősége abban rejlik, hogy ez az első megállapodás Hollywood és a fájlcserélő technológiák egyik képviselője között, ide értve az eDonkey-t és a Kazaa-t is. Az egyezség pénzügyi feltételei egyelőre nem kerültek nyilvánosságra, de a felhasználók szempontjából örömhír lehet, hogy a legtöbb tévéműsor letöltése nem kerül majd többe egyetlen dollárnál.

Korábban a San Franciscó-i BitTorrentet tartották a Napster filmes megfelelőjének. Ashwin Navin, a cég elnöke szerint ez téves megítélés, mivel ők sohasem hoztak létre és üzemeltettek olyan hálózatot, mely a felhasználók számára jogvédett tartalmak illegális le-és feltöltését tette volna lehetővé, illetve mindent megtettek annak érdekében, hogy távol tartsák magukat a törvénysértések bármely formájától. Navin szerint fáradozásaik nem voltak hiábavalóak, hiszen hitelességük következetes megőrzése nagyban segített elnyerni a filmstúdió vezetőségének bizalmát. A megállapodás mégis főként a BitTorrent technológiai hátterének köszönhető, mely lehetővé teszi egy-egy fájl feldarabolását és az így kapott részletek elosztását egyes számítógépek között. A felhasználók később ezeket a darabokat osztják meg egymással, minden eddiginél gyorsabb és hatékonyabb fájlcserét téve ezzel lehetővé. A BitTorrent elnöke úgy véli, termékük ideális rendszer filmek és más műsorok terjesztésére, és a Warneren kívül mások érdeklődését is felkeltette már.

(Forrás: Computerworld)

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum