Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
„Menteni a menthetőt”2006. 07. 11.

A felhasználók adatmentési szokásairól és a biztonságos adatmentésről tartott előadást a Symantec és az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ (ITTK), amelyen kiderült, hogy a felhasználók többsége, bár számára fontos és értékes fájlokat tárol számítógépén, a biztonsági mentésekkel ritkán törődik. A Symantec erre a célra fejlesztette ki Save & Restore nevű termékét.


A Symantec az Egyesült Államokban végzett back-up kutatását Bartha Hedvig, a Symantec marketing és PR vezetője ismertette. E szerint tíz számítógépből kilencen tárolnak személyes adatokat, elsősorban digitális képeket, személyes információt, közülük minden negyedik vesztett személyes adatokat az elmúlt fél évben, külső támadás vagy a számítógép meghibásodása miatt. A gépükön személyes adatokat tároló felhasználók mindössze 57 százaléka készít biztonsági másolatot.

A magyarországi felhasználók elektronikus eszközökkel való ellátottságáról és adatmentési szokásaival kapcsolatban Székely Levente, az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ munkatársa ismertette a trendeket. Kiemelte, hogy miközben egyre nő a személyi számítógépen tárolt adatok mennyisége, a PC-k még mindig nem kellő mértékben védettek, amelynek egyik fő oka, hogy a felhasználók többsége nem tekinthető tudatos felhasználónak. Az előadásból az is kiderült, hogy a magyarországi felhasználókat ugyanolyan mértékben fenyegeti az esetleges adatvesztés, mint amerikai társaikat, azonban a fenyegetettség kevesebb embert érint, mivel a felmérések szerint 2005 végén a magyar háztartásoknak mindössze 32 százalékában volt személyi számítógép, Internet kapcsolattal pedig 15 százalékuk rendelkezett. Székely Levente megemlítette, hogy az adatmentésben a vállalatok már előrébb járnak, mint az egyéni felhasználók, 80 százalékuk használ vírusirtó programokat, azonban csak a cégek mintegy fele gondoskodik külső adatmentésről is.

A biztonságos és könnyű adatmentést biztosító Save&Restore terméket valamint annak működését Kiss Szabolcs, a Symantec rendszermérnöke mutatta be.

Részt vett az eseményen Vereckei Ákos olimpiai aranyérmes kajakozó, aki személyes fényképgyűjteményét mutatta be, és elmondta, miért fontos számára, hogy fotóit biztonságosan tárolhassa.

A Symantec tanácsa felhasználók számára, hogy a Norton Save & Restore alkalmazás nyújtotta automatikus biztonsági mentéssel és helyreállítással védjék számítógépük teljes tartalmát. Az alkalmazás a Symantec szakmai díjas Norton Ghost szoftverének mindenre kiterjedő védelme mellett új, gyors mentési eszközöket is magában foglal az értékek védelmében. A Norton Save & Restore őrködik a pótolhatatlan családi felvételek, fontos pénzügyi kimutatások és létfontosságú számítógépes rendszerfájlok felett.

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum