Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Növekvő költségek, csökkenő biztonság2006. 06. 16.

Egy széles körben elvégzett biztonsági felmérés szerint a különböző támadások nagyobb károkat okoznak a felhasználóknak illetve a cégeknek, mint azt eddig sejteni lehetett.


A PricewaterhouseCoopers ezer kisebb-nagyobb angliai cég körében végezte el az egyik legátfogóbb biztonsági felmérését. A cég által közzétett eredményekből rengeteg hasznos információ derül ki, így a felmérésből nemcsak a biztonsági események által okozott károk nagyságára lehet következtetni, hanem a különböző incidensek okaira is. A felmérés szerint a különböző támadások az angliai cégek körében tavaly 18 milliárd dolláros költséget okoztak, ami majdnem 50 százalékkal több, mint a két évvel ezelőtt jósolt kárérték. A szakemberek aggasztónak találták, hogy a károk annak ellenére nőnek ilyen gyors ütemben, hogy a cégek egyre nagyobb összegeket fordítanak a költségvetésükből az informatikai biztonságra. A PricewaterhouseCoopers szerint napjainkban az angliai cégek az IT költségvetésük 4-5 százalékát fordítják védelmi eszközökre. 2004-ben ugyanez a szám még csak három százalék volt.

A biztonsági felmérés külön kitér a jelszavak és a különböző azonosítók problémáira. A cég jelentéséből kiderül, hogy egy felhasználó általában három különböző felhasználónév/jelszó párost tud megjegyezni. Sok esetben azonban ennél jóval több belépési információt kell megjegyezniük az alkalmazottaknak. A vizsgálatokban résztvevő cégek 2 százalékának esetében pedig legalább 10 azonosítóval kell elboldogulniuk a felhasználóknak. A szakemberek véleménye szerint minél több azonosítót kell megjegyezni, - a nem hatékony jelszókezelés miatt - annál nagyobb a valószínűsége a jogosulatlan rendszerhozzáféréseknek.

A felmérés külön kitér a biztonsági alkalmazásokra. A vizsgálatok szerint a megkérdezettek túlnyomó többsége használ olyan alkalmazást, amely segítséget nyújt a vírusok, a kémprogramok és az egyéb kártékony alkalmazások elleni védelemben. Azonban a cégek egynegyede mégsem rendelkezik olyan "friss" szoftverekkel, amelyek a legújabb vírusok ellen is védelmet biztosítanának.

A PricewaterhouseCoopers szerint a vezetéknélküli hálózatok terén sem megnyugtató a helyzet. A vállalatok egyötöde ugyanis olyan WIFI hálózatokat üzemeltet, amelyek teljesen védtelenek a támadások ellen. Ezen hálózatok további egyötöde pedig semmiféle titkosítással nem rendelkezik.

(Forrás: Computerworld)

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum