Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Ázsiából érkezik a legtöbb spam2006. 06. 16.

A Sophos felmérése szerint napjainkban a legtöbb kéretlen levél (spam) Ázsiából származik, ami többek között az ott használt régebbi verziójú operációs rendszerek biztonsági problémáira vezethető vissza.


A spamek terjedését többek között a Sophos cég is folyamatosan figyeli, és a globális monitorozó hálózatából nyert információk alapján rendszeres időközönként elkészít egy-egy jelentést. Ezekből kiderül, hogy földrajzilag melyek azok a területek, ahol a kéretlen levelek a legtöbb problémát okozzák. A cég beszámolójából a jövőbeni tendenciákra is jól lehet következtetni.

A Sophos legutóbbi jelentéséből kiderül, hogy a spamek tekintetében Ázsia van a legrosszabb helyzetben, ugyanis az összes kéretlen levél 42,8 százaléka ott keletkezik. A toplista második helyét Észak-Amerika foglalja el a maga 25,6 százalékával, míg a harmadik helyezet Európa lett nem sokkal lemaradva Amerika mögött. Ezek a számok azt jelzik, hogy a spamek terjedési üteme a kontinensek között változik, ugyanis két éve még Észak-Amerika volt a legtöbb kéretlen levél "forrása". Graham Cluley, a Sophos egyik szakembere azt jósolta, hogy - ami a spamek számát illeti - a következő hónapban Európa teljesen fel fog zárkózni Észak-Amerika mellé.

A Sophos egy országok szerinti spam toplistát is készített, amelyből kiderül, hogy azt a rangsort azért még mindig az Egyesült Államok vezeti 23,1 százalékkal. A második helyen Kína és Hong Kong található 21,9 százalékkal, míg a harmadik helyezet Dél-Korea lett 9,8 százalékkal. A Sophos szerint Kína helyzete mindenképpen említést érdemel, ugyanis ott a spamek számának növekedéséhez az is hozzájárul, hogy sok esetben még régebbi verziójú Windows operációs rendszerek működnek a számítógépeken. Ezek biztonsági hibáit a kéretlen levelek küldözgetői pedig könnyedén ki tudják használni.

Greg Day, a McAfee egyik biztonsági elemzője nem túl optimista a spamek terjedésével kapcsolatban. A szakember a helyzetet egy olyan sakkjátszmához hasonlította, ahol a spammerek igyekeznek sakkot adni a felhasználóknak, majd a biztonsági cégek megpróbálják azt blokkolni. Ezt követően ismét a spammerek teszik meg a következő lépést, és minden kezdődik előröl. A McAfee és a Sophos szerint a spamek problémája nem valószínű, hogy valaha is meg fog szűnni, de különböző spamvédelmi alkalmazások és eszközök segítségével jelentősen csökkenthetők a kellemetlenségek.

(Forrás: Computerworld)

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum