Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Egyre több a láthatatlan vírus2006. 06. 16.

A McAfee figyelmeztet: az utóbbi időszakban jelentősen megemelkedett az úgynevezett rootkit technikákat alkalmazó, rejtőzködő vírusok és egyéb kártékony programok száma.


A McAfee a különböző vírusstatisztikái alapján összeállított jelentése nem túl bíztató trendekről számol be a rootkit technikákat alkalmazó vírusok terjedésével kapcsolatban. Ezen vírusok legfontosabb jellemzője, hogy a lehető legjobban megpróbálnak elrejtőzni a fertőzött számítógépeken, ezért irtásuk sokszor nem könnyű feladat. A rootkitek ellen is a legjobb védekezés a megelőzés, és olyan víruskeresők alkalmazása, amelyek hatékony algoritmusok révén képesek ezeket felismerni.

A McAfee beszámolójából kiderül, hogy a vírusok esetében már régóta léteznek olyan technikák, amelyek elősegítik a kártékony programok elrejtését. Azonban e technikák az utóbbi időszakban jelentősen fejlődtek, és az ezeket felhasználó vírusok száma is drasztikusan emelkedett. Míg a tavalyi év első negyedévében a McAfee 70 rootkitet illetve ilyen technikát fedezett fel, addig az idei év hasonló időszakában ugyanez a szám már 827 volt.

Stuart McClure, a McAfee egyik alelnöke elmondta, hogy a kártékony programok írói egyre inkább olyan vírusokat igyekeznek készíteni, amelyek az eddigieknél „hevesebbek”. A vírusírók munkáját nagymértékben elősegíti, hogy az interneten sok olyan rootkit technika leírása és forráskódja található meg, amelyeket egyszerűen tudnak beépíteni a saját kódjukba, ezzel még veszélyesebbé téve azokat.

A McAfee jelentése szerint az elkövetkező két-három évben a jelenlegi sokszorosára emelkedhet a rootkit technikákat alkalmazó kártékony programok száma.

(Forrás: PC World)

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum