Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
ITU-elemzés a globális kiberbiztonságról2006. 07. 05.

„Promoting Global Cybersecurity” címmel megjelent a genfi székhelyű Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) tanulmánya, amely a hálózati információs és kommunikációs rendszerek jelentős biztonsági kihívásairól ad számot.


A számszerűsíthető eredményeket 400 megkérdezett válaszainak összesítéséből kapták. A válaszadók 55 %-a mondta, hogy általában a kommunikációs hálózatok, beleértve az internetet is, jelentős mértékben nem biztonságosak, és bár 60%-uk kényelmesen tud az interneten szörfölni, illetve online tranzakciókat lebonyolítani, a megkérdezettek 40%-a valamilyen fokú kényelmetlenséget tapasztal e téren.

A válaszadók közel 80%-a fontos feltételnek tartja az interneten való szörföléssel összefüggésben a személyességet. Az online aktivitásukkal kapcsolatos félelmeik a következők szerint oszlottak meg (az összes félelmet 100%-nak véve): saját információik ellopása 26%, vírusok és férgek 25%, kémprogramok 19%, csalás, megtévesztés 13%, spam 8%, tartalom megzavarása 4%, egyéb 5%.

Az elemzés megállapítja, hogy az említett félelmeknek a felhasználók online tevékenységére, viselkedésére nagy hatása van. A válaszadók közel kétharmada (64%) el is kerül bizonyos hálózati, interneten tevékenységeket, éppen a személyes adatok, vagy személyiségi jogok nem rendeltetésnek megfelelő használata miatti félelmében.

Arra a kérdésre, mennyire fontosak a biztonsági kérdések az internet jövője szempontjából, a válaszok százalékos megoszlása a következő volt: nagyon fontos - 49%; fontos – 37,2%; nem fontos – 8,3%; nagyon nem fontos – 5,4%.

A jövőbeni online biztonság érdekében tett lépésekkel, intézkedésekkel kapcsolatosan feltett kérdésre a megkérdezettek 71%-a úgy gondolja, hogy az online tevékenységben a személyes biztonságot erre vonatkozó új nemzeti törvények adhatják meg, miközben 29%-uk szerint nincs szükség ilyenekre a jövőben. A válaszadók elsöprő többsége (91%) gondolja úgy, hogy a biztonsági szabványok és „best practice” technikák kifejlesztése és világméretű alkalmazása segít csökkenteni az online fenyegetettséget.

(Forrás: PrímOnline)

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum