Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
A Disney a kék lézer mellett2005. 01. 02.

A Walt Disney Co. Bejelentette, a jövőben Blue-ray technológiával készíti DVD-n megjelenő filmjeit.


A Sony és a Dell által kidolgozott kék-lézeres technológia a Toshiba, a NEC és a Sanyo által favorizált HD DVD legnagyobb ellenfele. Az úgynevezett high definition HD DVD és a Blue-ray is kék lézert használ, amely rövidebb hullámhosszú, mint a hagyományos vörös lézer, így egy lemezre nagyobb adatmennyiség tárolható, valamint a képminőség is javul.

A Disney bejelentette, 2006 után megjelenő filmjeit már ezzel a technológiával készített DVD-ken dobja piacra – amennyiben a lejátszók piacán is elterjednek az ilyen lemezek olvasására alkalmas készülékek. A Disney ezzel nyitva hagyta a kiskaput a hagyományos DVD-k felé is, amennyiben azok meg tudnak felelni a nagy stúdiók által támasztott minőségi és másolásvédelmi követelményeknek.

A Disney döntése mindenképpen pozitívum a Blue-ray technológia számára, ám semmiképpen sem jelenti a teljes győzelmet. A bejelentés pont két héttel az után történt, hogy a Warner Bros, a New Line Cinema, a Paramount Pictures és a Universal Pictures – mely stúdiók Hollywood DVD-gyártásának 45%-át adják – a Toshiba-féle HD DVD technológia mögé sorakoztak fel. A stúdiók támogatása döntő lehet a formátumok harcában ugyanúgy, mint két évtizeddel ezelőtt, amikor a VHS legyőzte a Sony által kifejlesztett Betamax technológiát.

A Blue-ray természetesen élvezi a Sony Pictures, valamint egy, a Sony tulajdonában lévő konzorcium által megvásárolt Metro-Goldwyn-Mayer támogatását is. Ebbe a táborba számítják a Twentieth Century Fox-ot is, mely nemrég csatlakozott a Blue-ray szövetséghez. A Fox szóvivője szerint azonban ez a lépés nem jelenti a stúdió teljes elkötelezettségét, a gyártó cég nyitott mindkét technológia iránt.

A Fox-ot mégis a Blue-ray táborba számolva és hozzáadva a Disney 17,5%-os részesedését, a Blue-ray Hollywood DVD-eladásának 47%-át teheti ki a jövőben.
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum