Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
E-mail- és sms-adót terveznek az EU-ban2006. 06. 16.

Az Európai Unió törvényhozói új módokat keresnek a közös intézmények finanszírozására, amelynek során egy összeurópai e-mail- és sms-adó bevezetésének lehetőségét is fontolóra veszik.


Az ötlet Alain Lamassoure-tól, az Európai Parlament francia néppárti képviselőjétől származik, és az sms-ekre egyenként 1,5 cent, az e-mailekre pedig 0,00001 cent adó kivetését szorgalmazza. Lamassoure szerint a fogyasztók és szolgáltatók ezt aligha éreznék meg, az elküldött üzenetek hatalmas mennyisége miatt ugyanakkor az intézkedés komolyan lendíthetne az európai intézményrendszer finanszírozási lehetőségein. Jelenleg a közös bürokrácia és az infrastruktúra fenntartásának terheiből a tagországok bruttó nemzeti jövedelmük alapján részesülnek, ennek megállapítása, illetve a közös költségvetés megszavazása azonban egyre komolyabb akadályokba ütközik. Tavaly decemberben, miután a következő hétéves költségvetés vitája egy éven át elhúzódott, a tagországok megállapodtak abban, hogy a közös intézményrendszer finanszírozását új alapokra kell helyezni. A javaslatokat 2008/2009-ig várják, és ezután indul majd meg a vita és a döntéshozatali folyamat.

Az elképzelések között hamar támogatásra talált egy „EU adónak” nevezett egyszerű konstrukció, más ötletek szerint pedig a repülőjegyeket kellene megadóztatni, illetve az olajvállalatok közterheit lehetne növelni. Olaszországban nemrég már fölmerült az elektronikus üzenetek megadóztatásának ötlete a költségvetési hiány lefaragására, ezt azonban a most leköszönt kormány elvetette. Lamassoure szerint viszont kézenfekvő és logikus megoldás, hogy az uniót olyan forrásokból finanszírozzák, amelyeknek hátterében részben éppen az EU által is biztosított előnyök - jelen esetben a szabad, határok nélküli kommunikáció - állnak.

(Forrás: PrímOnline)

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum