Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Feljövőben az online zenebolt-szolgáltatások2005. 09. 20.

Az IFPI (Nemzetközi Zeneipari Szövetség) legfrissebb közleménye szerint idén az online zeneboltok megháromszorozták a forgalmukat, meghaladva ezzel az illegális fájlcserélgető rendszerek terjedésének növekedését.


Ebben az évben eddig összesen 180 millió letöltést regisztráltak az online zeneboltokban, mely elsősorban a jogdíjfizetést megkerülő, illegális zenei tartalomszolgáltatások ellen küzdő zenekiadók számára jelent komoly fegyvertényt.

Az illegális kereskedelem megtorpanásának a hátterében az Egyesült Államokban lefolytatott perek, és a tartalomszolgáltatók hálózatának bizonytalanságai állnak.

A szélessávú internetelérések terjedésével az online zeneboltok forgalma mostanra már meghaladta a tavalyi év eredményeit. A szolgáltatás sikere az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Németországban a legnyilvánvalóbb, ami annak is köszönhető, hogy a legális oldalak száma egy év alatt megháromszorozódott, és mára elérte a háromszázat.

Az online zenebolt-szolgáltatások jelentős része 2004-ben kezdte meg működését az illegális zenei tartalomszolgáltatók elleni küzdelem jegyében. Az év folyamán világszerte több mint 180 legális letöltő szolgáltatást indítottak. Szintén az IFPI adatai alapján került nyilvánosságra, hogy az elmúlt évben kilencszeresére növekedett a legális zeneletöltések száma.

A digitális letöltések mellett az Interneten keresztül vásárolt fizikai hanghordozók forgalma is meredek emelkedést mutat. A CD eladások terén 2004-ben az Internet volt a leggyorsabban növekvő értékesítési csatorna.

A fenti tendenciát felismerve az EU törvényhozói egy univerzális licencszabályozás meglkotását kezdeményezték, mellyel az online zeneboltok további terjedését szeretnék elősegíteni. Az Egyesült Államokban jóval szélesebb körben válogathatnak a fogyasztók a szolgáltatások között, míg Európában, dacára annak, hogy nagyobb piacról van szó, az egységes szabályozás hiányában lényegesen kevesebb szolgáltató érhető el.

Az online zeneboltoknak jelenleg nem éri meg megjelenni a kontinensen, mert minden országban külön jogi tárgyalásokat kell folytatnia, tekintve, hogy mindenhol eltérő szabályozás van érvényben a szerzői és a szomszédos jogokra vonatkozóan. A szükséges engedélyek beszerzése tehát egyelőre idő-és pénzigényes feladat, melyet érthetően kevés szolgáltató vállal fel. Az „egységes belső piac” anomáliája a számadatokban is érzékelhető. Az európai online zenepiac forgalma mindössze 27 millió eurót tett ki a tavalyi évben, amely szinte eltörpül az egyesült államokbeli piac 207 millió eurós eredménye mellett. A 2005-re vonatkozó előrejelzések szerint csupán a vásárlások volumene növekszik, a tendencia nem változik. Az amerikai piac 500 millió eurós értéke mellett az európai piacon 106 millió eurós forgalmat könyvelhetnek majd el a szolgáltatók.



Forrás:www.muszakiforum.hu
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum