Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Az interaktív elektronikus játékok2005. 12. 14.

Az Elektronikus Játékkultúra Magyar Egyesület és az INFOMEDIÁTOR Információs Társadalmi Felhasználók Érdekvédelmi Irodája közös kezdeményezésére a magyarországi interaktív elektronikus játékforgalmazó és kiadó cégek képviselői a kiskorú gyermekek érdekeinek védelmét előtérbe helyezve, az interaktív játékok hasznosságára és az ismeretek gyarapításában betöltött kiemelkedő szerepére tekintettel, a játékok felhasználónak támogatására önszabályozó rendszert hoztak létre.


A kezdeményezők felismerték, hogy az elektronikus játékok piacának kínálati bősége a felhasználó számára jelentősen megnehezíti a választást, a szülők – nevelők nem tudnak megfelelő információhoz jutni az adott játék jellegéről, arról, hogy a kiskorúakra az milyen hatást gyakorolhat. Mindez oda vezetett, hogy a játékok iránti jelentős keresletnövekedés mellett erősödnek a játékokkal szembeni negatív előítéletek, a szülők, nagyszülők aggodalommal tekintenek az elektronikus játékokra, és úgy érzik, hogy gyermekeik játékai kicsúsznak az ellenőrzésük alól. Ezzel szemben nem tudatosult a játékok pozitív hatása, az ismeretterjesztésre, oktatásra történő felhasználásuk lehetősége. Az említett problémák megoldására az önszabályozó rendszerhez csatlakozó kiadók és forgalmazók önkéntes minősítő rendszert vezetnek be.

Célunk, hogy

• a játék-felhasználói szokások alakításáért gyakorta felelőssé tett szülők, illetve tanárok egyszerű, átlátható módon kapjanak ajánlásokat a játékokhoz, és ezzel segítsük a felelős szülői döntés meghozatalát az adott játék megvásárlásában;
• megfordítsuk szülők, nagyszülők és gyermekek közötti generációs távolodás folyamatát, hozzásegítsük őket ahhoz, hogy a gyermekek számára fontos szerepet betöltő elektronikus játékok témájához kapcsolódni tudjanak; továbbá, hogy a
• a felvilágosítás, tájékoztatás célját szem előtt tartó gyors és rugalmas önszabályozással tegyük barátságossá az elektronikus játékok piacát és emeljük a magyarországi játékkultúrát.

A minősítés során a PEGI (Pan European Game Information) rendszer által alkalmazott besorolást követjük. Az egyes játékokat a következő minősítő szempontok szerint kell besorolni:

a.) KOR : a PEGI rendszer szerint
b.) Negatív tartalom : a PEGI rendszer szerint ( erőszak, csúf beszéd, szex, stb.)

A korcsoportok és káros tartalom megjelölése mellett azonban fontosnak tartjuk, hogy a pozitív minősítés is megjelenjen, és a játékok adott oktatási – ismeretterjesztési – fejlesztési célra való alkalmasságáról is tájékoztatást kaphassanak a felhasználók. Ezért a rendszer további, opcionális, a kiadó/forgalmazó által választható besorolást is tartalmaz.

A kategóriáknak megfelelő minősítést az adott játék magyarországi kiadója/forgalmazója tartozik elvégezni. Amennyiben az eredeti gyári csomagoláson már a PEGI rendszerű minősítés szerepel, úgy arra a kategóriára már nem szükséges ismételten minősíteni a játékot.
A nem megfelelő, félrevezető minősítéssel szembeni panaszok kezelésére bíróságon kívüli vitarendezési fórumot működtetünk az INFOMEDIÁTOR mellett működő Döntnöki rendszerben.

A minősítő jeleket a vásárlók már a karácsonyi bevásárlásokhoz segítségül kaphatják az egyes játékok csomagolásán található egyértelmű piktogramok formájában.
Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum