Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Nagy lépés a cégeknek, kis lépés az információs társadalomnak2007. 09. 12.

A szeptember 1.-én hatályba lépett, a cégeket érintő jelentős változások között nem igen került a figyelem központjába az a módosítás, amely immár a Cégközlöny helyett lehetővé teszi egyes hirdetményeknek a cég web oldalán történő közzétételét is.


A Cégközlöny az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium hivatalos lapja, amelyben a cégjegyzék adatai általános jelleggel megismerhetővé válnak. A cégnyilvántartásban szereplő adatok közzétételéről a Cégbíróság gondoskodik, miután a céget vagy annak változásait a cégnyilvántartásba bejegyezte, bár természetesen a közzététel költségeit a cégnek már a cégeljárás megindítását megelőzően meg kell fizetnie. A befizetés igazolásának elmaradása ugyanis elutasítási ok.

Van azonban egy másik - a gazdasági társaságokról szóló törvény alapján kötelező - hirdetményi kör is, amikor a cég közvetlenül maga köteles bizonyos információkat közzé tenni. Ezek közé tartozik például, ha valamelyik tag a korábbinál nagyobb, például jelentős befolyást szerez a cégben, az átalakulási vagy végelszámolási hirdetmények, stb. Mivel a Cégközlöny, mint nyomtatott termék kéthetente jelenik meg, így általában jelentős késedelmet szenvedett a cégeljárás, mivel abban csatolni kellett a közzétett hirdetmény szövegét is. A módosítás tehát jelentős idő- és kisebb költségmegtakarítást eredményez a cégeknek.

A webes közzététel, mint a hivatalos közlöny egyenrangú alternatívája azonban még ennél is nagyobb jelentőségű: komoly deklaráció az információs társadalom mellett. Ugyanakkor hitelezővédelmi szempontból azért mindaddig felmerülhet az aggály is, amíg nem lesz olyan on line, ingyenesen hozzáférhető adatbázis, amelyben az adott cég adatainál megfelelő link mutat majd a cég azon weboldalára, ahol ezek a közlemények megjelentek.

Dr. Mayer Erika

Infomediátor

 

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum