Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
A virtuális tér biztonságáért2008. 05. 28.

Az internetes szolgáltatások bővülése egyre több kérdést vet fel személyes adataink biztonságával kapcsolatban.
Napjainkban egyre többen intézik vásárlásaikat, személyes és pénzügyeiket az interneten. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb veszélyt jelent a számítógépes bűnözés. Az Európai Unió arra törekszik, hogy megőrizze a fogyasztók internetbe vetett bizalmát.

Bármelyikünk áldozatul eshet a számítógépes bűnözőknek. Mindannyian kapunk kéretlen e-mail üzeneteket (spameket), és a kibertámadásokkal szemben néha még a kormányok is védtelennek bizonyulnak. Európában a virtuális tér kalózai mintegy 6 millió számítógépet „térítettek el”, hogy segítségükkel pénzt emeljenek le a gyanútlan áldozatok bankszámlájáról, és spamek millióival árasszák el a számítógép-felhasználókat. A védekezésre költött óriási összegeknek köszönhetően e spameknek csupán 4%-a érkezik be postafiókunkba.

Az európai kisvállalkozások eredményes működéséhez elengedhetetlen, hogy az adatrendszerek biztosítsák az információk védelmét. A nemzetközi kereskedelmet lebonyolító vállalatoknak biztonságos és korszerű technológiai megoldásokat kell alkalmazniuk, ha el akarják nyerni az interneten vásárló fogyasztók bizalmát. A magánszektorban dolgozók mintegy kétharmadát a kisvállalkozások foglalkoztatják. Ha ezek a cégek félelem nélkül és biztonságosan végezhetik tevékenységüket, annak a gazdaság is hasznát látja.

Az Európai Unió felismerte, hogy a fogyasztói biztonság egyik zálogát a számítógépes bűnözés DeutschEnglishfrançaiselleni fellépés jelenti: a tagországoknak szakértőiket és forrásaikat a cél szolgálatába állítva együttes erővel kell „rendet tenniük” a virtuális térben. A helyzetet nehezíti, hogy az egyes tagállamok között a digitális bűnözés elleni védelem terén még mindig számottevő különbségek tapasztalhatók.

Az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség English(ENISA) véleménye szerint hosszú utat kell még ahhoz az uniós országoknak megtenniük, hogy felszámolják az internetes bűnözést és csalást.

Az ügynökség hangsúlyozza: komoly feladatról van szó, hiszen a számítógépes csalás évente akár 100 millió eurós kárt is okozhat. Európa egész egyszerűen nem engedheti meg, hogy ebben a harcban alulmaradjon.Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum