Elfelejtettem a jelszót.
Infomediátor » Hírek
Vírusok a futball vb-re2006. 06. 16.

Egy olyan trójai kezdett terjedni május elején az Interneten keresztül, amely a labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatos eseményekkel próbálja megtéveszteni a felhasználókat.


A futball-világbajnokság nemcsak a foci rajongók körében számít kiemelkedő eseménynek, ugyanis többek között a vírusírók is komolyan készülnek a jeles eseményre. A labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatos híreket, történéseket tartalmazó emailekkel ugyanis sok felhasználó könnyen megtéveszthető, így a kártékony programok számítógépekre való juttatása, illetve azok megfertőzése is könnyebbé válik. Az első olyan vírus, amely a világbajnokságot felhasználta 1998-ban jelent meg. 2002-ben ezt követte a Chick-F vírus, amely szintén a futball rajongók számítógépeit igyekezett megfertőzni. Tavaly a Sober.N készítői döntöttek úgy, hogy olyan emailekben terjesztik a kártékony programjukat, amelyek belépőjegyek felajánlásával kecsegtették a felhasználókat.

A Sophos a napokban egy olyan trójaira lett figyelmes, amely kártékony weboldalakra mutató hivatkozást tartalmazó, VB-vel kapcsolatos tartalommal rendelkező kéretlen levelekben (spamekben) terjed. Amennyiben a felhasználó az emailekben szereplő linkre kattint, akkor egy fertőzött fájl töltődik le a számítógépére. Ez az állomány tartalmazza a Haxdoor-IN nevű trójait. A kártékony program a számítógépek megfertőzése után lehetőséget biztosít a támadók számára az érintett rendszerekhez való jogosulatlan hozzáférésre. A Sophos szerint eddig olyan Haxdoor-IN trójaival kapcsolatos emailek jelentek meg, amelyek mind német nyelvűek voltak.

Graham Cluley, a Sophos egyik vezető szakembere elmondta, hogy a futball-világbajnokság az egyik legnagyobb sportesemény, és nagyon sokak figyelmét felkelti. A kártékony programok írói pedig igyekeznek kihasználni a VB-vel kapcsolatos érdeklődést, és a lehető legtöbb számítógépet megfertőzni vírussal, kémprogrammal vagy egyéb károkozóval. Cluley mindenkit óvatosságra intett a VB-vel kapcsolatos emailek kezelését illetően.

(Forrás: Computerworld)

Kapcsolat | Copyright 2004-2008 Inforum